Панама погодилася розкрити податкову інформацію

Середа, 11 травня 2016, 17:30

Панама, Вануату, Ліван, Науру і Бахрейн приєдналися до проекту автоматичного обміну інформацією для боротьби з розмиванням податкової бази (BEPS).

Про це йдеться в повідомленні Організації економічного співробітництва і розвитку, пишуть "Ведомости".

Тепер число юрисдикцій, які приєдналися до обміну, досягло 101. BEPS вимагає від урядів реформувати податкове законодавство і угоди про уникнення подвійного оподаткування для протидії перетоку прибутку в офшори.

Наступний етап для цих країн - підписати угоду з автоматичного обміну інформацією. До нього приєдналася вже 61 юрисдикція, в тому числі багато офшорів, - наприклад, Бермудські, Кайманові, Британські Віргінські острови, Коста-Ріка, о. Мен, Гернсі, Гібралтар, Джерсі.

Реклама:

За матеріалами Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань, отриманих на основі "панамського архіву", з 320 тисяч офшорних компаній 50 тисяч зареєстровані в Панамі.

З приєднанням Панами до обміну таку стратегію, ймовірно, доведеться переглянути, каже керівник податкової практики "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери" Сергій Калінін.

Хоча Панама повинна ще підписати угоду про обмін інформацією, привести у відповідність національне законодавство, назвати країни, з якими вона хотіла б обмінюватися інформацією, продовжує він, - обмін почнеться тільки при збігу інтересів.

Процес закінчиться до 2018 року, повідомила Le Monde з посиланням на лист віце-президента Панами Ісабель Сайнт Мало де Альварадо в ОЕСР. Обмін податковою інформацією буде проводитися з усіма бажаючими державами, пообіцяла Мало де Альварадо в листі ОЕСР.

У 2013 році Панама відмовилася приєднатися до системи, але через скандал і публікації "панамського архіву" влада вирішила брати участь в обміні, пише Le Monde.

За даними ОЕСР, з низьким рівнем прозорості податкової системи залишилося вісім юрисдикцій. Ще 12 юрисдикцій в основному "відповідають стандарту податкової прозорості".

У цьому "жовтому списку" ОЕСР багато популярних офшорів - наприклад, Бермудські, Кайманові та Сейшельські острови, острови Мен, Гернсі, Джерсі, Маврикій, Аруба.

Як відомо, в опублікованих документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca міститься інформація про причетність ряду світових лідерів до ухилення від сплати податків, відмивання грошей та інших махінацій з використанням офшорних схем.

У документах фігурує, в тому числі, президент Петро Порошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!