Борг "Укрнафти" зріс до 10,6 мільярда через бездіяльність Коболєва - нардеп

Середа, 11 травня 2016, 16:04

Через невиконання своїх службових обов'язків головою Наглядової ради ПАТ "Укрнафта" Андрієм Коболєвим податковий борг ПАТ "Укрнафта" зріс з 5,11 млрд гривень до 10,6 млрд гривень.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала народний депутат від партії "Об'єднання "Самопоміч" Вікторія Войціцька.

"Більше року я, народний депутат, є свідком невиконання Коболєвим своїх службових обов'язків як головою Наглядової ради ПАТ "Укрнафта", що завдає істотної шкоди державним інтересам", - заявила нардеп.

Вона зазначила, що з травня 2015 року у голови Наглядової ради ПАТ "Укрнафта" були всі законодавчі важелі для повернення Товариства під державний контроль, належної зміни керівництва та повернення податкового боргу до Державного бюджету.

Реклама:

"Зі сторони законодавчої гілки влади були створені всі передумови для захисту корпоративних прав держави шляхом законодавчого закріплення можливості повної зміни менеджменту Товариства. Наші звернення з поетапним реформуванням були повністю свідомо проігноровані", - написала депутат.

За її словами, згідно статуту ПАТ "Укрнафта", до компетенції наглядової ради віднесено питання припинення повноважень членів Правління, серед яких - відповідальні посадові особи, за діяльності яких виникла та стрімко зростала мільярдна податкова заборгованість перед Держбюджетом.

"Коболєв з травня по листопад 2015 року, маючи необхідні повноваження, не здійснив жодних заходів щодо скликання засідань Наглядової ради з питань заслуховування звіту відповідальних осіб щодо причин виникнення та стрімкого зростання податкового боргу, та не здійснив заходів щодо винесення питання відсторонення від повноважень членів Правління (Олексій Кущ, Володимир Пустоваров)", - додала Войціцька.

Вона також повідомила, що за рік Коболєвим не направлено жодного звернення до відповідних правоохоронних органів щодо вчинення посадовими особами ПАТ "Укрнафта" кримінальних правопорушень в частині несплати податків та завдання збитків компанії, що підтверджено, зокрема, звітом ревізійної комісії про діяльність ПАТ "Укрнафта" за 2014 рік.

"В зв'язку з невиконанням Коболєвим своїх службових обов'язків, а саме невикористанням повноважень, наданих йому Законом "Про акціонерні товариства" та внутрішнім Статутом ПАТ "Укрнафта", заподіяв шкоду державним інтересам у вигляді збільшення податкового боргу компанії з 5,11 млрд гривень (станом на травень 2015 року) до 10,6 млрд гривень, станом на травень 2016 року, - заявила нардеп.

"Бонусом до цього боргу є 18 млрд гривень, які штучно виводились з компанії протягом року", - підсумувала Войціцька.

Як відомо, борг компанії сформувався переважно за рахунок несплати самостійно задекларованих сум рентних платежів, а також ПДВ і податку на прибуток.

При цьому дебіторська заборгованість становить 18,676 млрд гривень.

Чистий збиток "Укрнафти" за 2015 рік становить 4,9 мільярда гривень.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: