"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ запобігла розкраданню 20 тисяч тонн пального з Одеського НПЗ

Середа, 11 травня 2016, 15:23

Служба безпеки України в кінці лютого цього року відкрила кримінальне провадження у зв'язку зі спробою вивезення 20 тисяч тонн вакуумного газойля з Одеського нафтопереробного заводу на "Укртатнафту", яка контролюється групою "Приват".

Про це йдеться в рішеннях Приморського районного суду Одеси від 27 квітня, пише Ліга.net.

З тексту судових рішень випливає, що організацією вивозу газойлів (використовується для виробництва палива) займалися кілька осіб (їх імена не розкриваються, - ред.) з узгодження керівництва держкомпанії "Укртранснафтопродукт", яка зараз керує Одеським НПЗ.

"Як випливає з листа УСБУ в Одеській області від 29 березня, Особа 6 активно сприяє фігурантам кримінального провадження в підготовці останніми розкрадання нафтопродуктів ПАТ Одеський НПЗ, що полягає в розробці механізму протиправного їх вивезення з території заводу з метою подальшої реалізації при узгодженні з керівництвом держпідприємства", - сказано в тексті рішення.

Реклама:

Раніше ЕП вже писала, що "Укртранснафтопродукт" контролюється групою Фактор бізнесмена Сергія Тищенка. Головою компанії працює Олександр Горбунов, який до цього понад 15 років пропрацював на різних посадах в компаніях групи Фактор.

Поставку газойля на "Укртатнафту" планувалося провести через 5 посередників: ТОВ Градолюкс, ТОВ НВО Бинар, ТОВ Кремнафтоторг, ПП Стандарт-Ком і ТОВ ТФ Крон. Приморський суд дав дозвіл на арешт рахунків цих компаній.

"Встановлено, що.. кілька осіб вживають заходів щодо впровадження механізму незаконного відвантаження з території Одеського НПЗ вакуумного газойлю для подальшої реалізації його Кременчуцькому НПЗ за орієнтовною ціною 7 800 гривень за тонну (загальна вартість запланованої від реалізації сировини становить близько 150 млн гривень)", - йдеться в рішенні судів.

ТОВ НВО Бинар - відомий на ринку трейдер нафтопродуктів. Компанія активно займається продажем бітуму. ТОВ Градолюкс засвітилася в 2013 році в зв'язку з конфліктом на Коростенському щебзаводі. ЗМІ пов'язують завод з Сергієм Тищенком. Про решту компаній практично нічого невідомо.

Одеський НПЗ зупинився в лютому 2014 року після зміни влади в Україні і втечі в Росію власника Сергія Курченка. З минулого року НПЗ знаходиться в управлінні ДП "Укртранснафтопродукт".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: