В Україні ціна на газ одна з найнижчих в Європі

Середа, 11 травня 2016, 13:02

Кінцева роздрібна ціна природного газу для населення в Україні залишається однією з найнижчих в Європі, хоча наша країна не є нетто-експортером блакитного палива.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала заступник міністра економіки Юлія Ковалів.

"Сьогодні НАК "Нафтогаз України" купує природний газ для потреб населення за найвигіднішою ціною, не керуючись жодними політичними домовленостями", - пояснює Ковалів.

За її словами, якби Україна не перестала імпортувати газ за сумнозвісним газовим контрактом з Росією, переплата за два роки становила б 20,5 млрд доларів.

Реклама:

"257 доларів за 1000 куб. м природного газу - це роздрібна ціна блакитного палива, яка складається з ціни газу на німецькому хабі (146 доларів) + доставка до України (всього 185 доларів на кордоні з Україною), тариф на розподіл та ПДВ", - написала вона.

Крім того, за її словами, уряд також прийняв рішення, що природний газ власного видобутку повинен продаватися за ринковою ціною (за виключенням ціни на транспортування до західного кордону України).

"Раніше український газ продавався за операційною собівартістю 1590 грн за 1000 куб. м. В ціну не закладалися кошти на геологічну розвідку, розробку нових родовищ, буріння і таке інше. За такої ціні через 7-8 років власний видобуток в Україні скоротився би на три чверті. Натомість, уряд запропонує програму збільшення власного видобутку до 30 млрд куб. м природного газу до 2020", - зазначила вона.

натисніть для збільшення 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: