ОПЕК практично припинила існування як консолідована організація - Сєчін

Вівторок, 10 травня 2016, 15:42

ОПЕК практично припинила своє існування як єдина організація, а часи, коли вона визначала умови нафтового ринку, необхідно забути.

Про це сказав Рейтер глава "Роснєфті" Ігор Сєчін.

"Треба забути про часи 70, коли ряд найбільших близькосхідних країн-виробників, створюючи такі картельні структури, як ОПЕК, могли визначати кон'юнктуру ринку", - говориться в коментарі Сєчіна.

"В даний час сукупність об'єктивних чинників виключає можливість будь-яким картелів диктувати свою волю на ринку ... Що стосується ОПЕК, то вона практично припинила існування як консолідована організація", - зазначив він.

Реклама:

Раніше Сєчін говорив, що Москва ніколи не буде співпрацювати з ОПЕК, тому що нафтова галузь Росії може витримати будь-яке падіння цін завдяки дешевій робочій силі і слабкому рублю.

"Сєчін давно був рішуче проти цієї ідеї (співпраці з ОПЕК). Він вважає, що Росія як наддержава не повинна створювати такого роду альянс", - сказало джерело, що знаходиться за межами Росії, яке брало участь у зустрічах між ОПЕК і Москвою в останні роки.

На тлі провалу переговорів в Досі рейтинг Сечіна, швидше за все, виріс в очах Путіна.

"Компанія з самого початку була скептично налаштована щодо можливості досягнення будь-якої спільної угоди за участю ОПЕК в існуючих умовах", - сказав Сєчін.

"Нагадаємо, що єдине питання, яким ми відповідали тим, хто цікавився нашою позицією: "З ким ми повинні домовлятися і як? "Розвиток ситуації наочно показав, що ми мали рацію".

Нагадаємо, угода про замороження нафтовидобутку країнами ОПЕК і поза ОПЕК провалилася на зустрічі в Досі в квітні, після того як Саудівська Аравія зажадала, щоб Іран приєднався до пакту.

За Саудівською Аравією, найбільшим в світі експортером нафти, останнє слово в прийнятті рішень ОПЕК.

Вона також є затятим противником Ірану. Росія не входить в картель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!