Панамський архів показав наявність офшорів у 165 українців і 195 компаній

Вівторок, 10 травня 2016, 01:00

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) 9 травня відкрив доступ до онлайн-бази даних на 320 тисяч офшорних компаній, отриманих на основі "панамського архіву".

Відповідно до матеріалів, власниками офшорних рахунків є 165 українців і 195 українських компаній.

База поповнюється вже кілька років, проте публікація "панамського архіву" її збільшила, повідомляє hromadske.tv.

За даними Ведомости, "Панамський архів" також показав наявність офшорів у більш ніж 6 тисяч росіян-фізичних осіб, і близько 11,5 тис російських компаній.

Реклама:

Як відомо, інформація щодо 200 тисяч компаній потрапила до консорціуму в результаті витоку архіву документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, який отримав назву panama papers. Дані близько року тому передав журналістам анонім, який використовує псевдонім Джон Доу.

Публікація бази даних "панамського архіву" є найбільшим в історії розкриттям інформації про офшорні компанії. База дозволяє вести пошук по рідній країні бенефіціара або директора компанії або за назвою організації. У неї також включена інформація про більш ніж 100 тисяч компаній, яку ICJI отримав під час попереднього великого витоку даних офшорів у 2013 році.

При цьому ICIJ не став викладати весь архів, обсяг якого - 2,6 терабайта. В онлайн-базі не представлені оригінальні документи, що входять до архіву: вона тільки візуалізує зв'язку між тисячами офшорних фірм і їх засновниками, директорами, бенефіціарами.

У базі можна також знайти дату реєстрації та закриття підприємств, їх юрисдикцію, адреси директорів і бенефіціарів.

ICIJ називає таке розкриття "викладом основної корпоративної інформації".

Консорціум відмовився від публікації даних про банківські рахунки, фінансові операції, персональні дані - паспорти, телефони, а також не став оприлюднювати інформацію з електронних листів, які входили в архів. У громадських інтересах було вирішено опублікувати обмежений обсяг інформації.

Mossack Fonseca - один з основних юридичних консультантів в світі офшорів, його архів включав інформацію про компанії, трасти і фондах в 21 податковій юрисдикції, від Гонконгу до Невади (США).

Статті, опубліковані в квітні за підсумками вивчення "панамського архіву", викликали скандали по всьому світу, довівши зв'язок деяких політиків, великих бізнесменів і громадських діячів з операціями офшорів із закритих юрисдикцій.

Як відомо, раніше розповсюджувач "панамського архіву" виступив із заявою, в якій пояснив причини своїх дій.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: