Японія готова виділити 60 мільйонів доларів на модернізацію турбін "Центренерго"

Четвер, 7 квітня 2016, 12:11

Японія готова виділити грант в розмірі 60 мільйонів доларів на здійснення модернізації турбін Трипільської та Зміївської ТЕС, що входять в підконтрольну державі енергогенеруючу компанію "Центренерго".

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин журналістам в Токіо в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми говорили з компаніями, які вже були на Трипільській і Зміївській станціях, провели детальну перевірку і готові виділити грантом 60 млн доларів на модернізацію турбін. Цей проект затягувався, оскільки японська сторона не була готова оплачувати податки, ПДВ, але минулого тижня було прийнято рішення Кабмна, яке дасть можливість завозити обладнання без сплати ПДВ", - сказав глава Міненерговугілля.

Він уточнив, що японська сторона надасть товарів на суму близько 60 млн доларів, що стане суттєвою допомогою для "Центренерго".

Реклама:

Демчишин підкреслив, що виділення цих коштів у вигляді гранту особливо важливо, тому що "Центренерго" найближчим часом піде на приватизацію, тому будь-які додаткові зобов'язання будуть негативно впливати на вартість цієї компанії.

"А це - безоплатна передача важливого активу, який, на моє переконання, має збільшити вартість цієї станції", - пояснив міністр.

Він також повідомив, що японські компанії цікавляться також процесами приватизації, як в енергетиці, так і в сегменті інфраструктури.

За словами Демчишина, вони також готові брати участь в тендерах з будівництва гідроелектростанцій.

Він нагадав, що Україна завдяки міжнародному фінансуванню на суму понад 1 млрд доларів планує протягом наступних кількох років здійснити великі проекти на Канівській і Каховській ГЕС.

Як повідомлялося, Україна обговорювала з Японією можливість останньої надати допомогу в передачі ряду українських ТЕС зі спалювання вугілля антрацитових марок, які стали дефіцитними через бойові дій на Донбасі, на вугілля газової групи.

В Україні сім з 14 ТЕС спроектовані і працюють під спалювання вугілля антрацитових марок: Криворізька ТЕС і Придніпровська ТЕС (обидві - "ДТЕК Дніпроенерго"), Луганська ТЕС ( "ДТЕК Східенерго"), Слов'янська ТЕС і Старобешівська ТЕС (обидві - "Донбасенерго") , Трипільська ТЕС і Зміївська ТЕС (обидві - "Центренерго").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: