Облгази нарахували населенню борги за газ заднім числом

Вівторок, 5 квітня 2016, 20:48

Кабінет міністрів повинен ухвалити постанову про перерахунок та скасування боргу, який нарахований був заднім числом, за газ у сімей, що не мають газових лічильників.

Про це "Економічній правді" заявив експерт Національного екологічного центру України Андрій Желєзний.

За словами експерта, в 2015 році після підняття тарифів КМУ переглянув норми споживання без лічильника для населення, що означає розрахований обсяг газу, який відпускається за певним тарифом на 1 особу.

Варто зазначити, що поки весь газ, який купує населення - субсидується, бо його вартість нижче ринкової.

Реклама:

"Але в кінці минулого року через суд було визнано незаконним рішення КМУ про встановлення нових нормативів споживання газу для населення, що не має лічильника. І як я зрозумів ситуацію, то облгази почали вимагати доплатити їм ту різницю, яка утворилась від оплати споживачами замість 3 куб.м. (нові нормативи від КМУ) аж 6 куб., що ніби споживає населення", - коментує експерт.

Крім того, за його словами, минулого місяця деяким споживачам прийшли платіжки, в яких окрім норми споживання газу без лічильника треба було сплатити ще перерахунок цієї різниці.

"На мою думку, зменшення норм споживання мало би стимулювати облгази встановити лічильники газу та нарешті обліковувати все споживання газу", - зазначив Жєлєзний.

Нагадаємо, 23 березня Кабмін знизив норми споживання газу без лічильників.

За словами Яценюка, газопостачальні підприємства не мають права нараховувати громадянам оплату за газ виходячи з норми 6 кубометрів, необхідно використовувати норму 4,4 кубометра (при наявності тільки газової плити і відсутності лічильника).

Як повідомлялося, Кабінет міністрів в квітні 2015 року вдвічі знизив нормативи споживання газу для населення без лічильників.

Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального опалення, становив 6 кубометрів/міс. на одну особу, то після зниження - 3 кубометри.

Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 кубометрів до 4,5 кубометра, а з плитою та водонагрівачем - з 18 до 9 кубометрів.

Вищий адміністративний суд України скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про подвійне зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників.

На думку суду, зниження нормативу споживання було проведено незаконно. За весь період, коли застосовувалася постанова Кабміну №237 (травень 2015 року - січень 2016 року), необхідно здійснити перерахунок з доплатою від населення.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!