Порошенко передав "Рошен" у "сліпий траст" 14 січня - юристи

Вівторок, 5 квітня 2016, 12:41

Договір про передачу частки президента Петра Порошенка у "Рошен" у blind trust (довірчу власність) був підписаний 14 січня 2016 року.

Про це заявив фінансовий радник Порошенко, керуючий директор інвесткомпанії ICU Пасенюк журналістам, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, однією із сторін виступила офшорна компанія Порошенка Prime Asset Partners Limited.

У свою чергу Вадим Медведєв, старший радник юридичної фірми "Авеллум", яка виступає юридичним радником президента, запевнив, що при цьому Порошенко втратив будь-який вплив на "Рошен".

Реклама:

"В цьому договорі чітко передбачено, що траст є безвідкличним, тобто ця компанія не може самовільно його скасувати. І друге – там передбачено, що траст сформований на стандарті сліпого трасту: тобто, вигодонабувачі трасту не мають права одержувати від управителя і будь-яких осіб, пов'язаних з трастом, інформацію про активи цього трасту і про те, що в ньому відбувається", – сказав Медведєв.

Він уточнив, що трастовий договір не може бути розірваний або змінений до моменту, поки Порошенко залишається президентом України.

"Договір був підписаний з респектабельною міжнародною банківською групою, про що Петро Олексійович заявив у січні на своїй прес-конференції. На жаль, наші зобов'язання як радників у цьому процесі зараз не дозволяють назвати більше інформації і показати більше деталей цього документа", – сказав Медведєв.

Пасенюк спрогнозував, що найближчим часом інформація про професійного управителя буде офіційно оприлюднена. Він уточнив, що з огляду на ризики України і той факт, що Порошенко є політично значущою особою, процес пошуку такого професійного управителя був досить непростим.

"У нас пішла енна кількість часу, незважаючи на те, що це частина групи, яка зав'язана на продаж цього бізнесу, вмовити їх незалежних колег, щоб вони погодилися прийняти в траст", – сказав він.

Він додав, що на компанії з Британських Віргінських Островів поширюється частина британського законодавства про санкції і фінансовий моніторинг і що це юрисдикція, з якої українські органи влади можуть отримувати необхідні для контролю відомості, а створення компанії там було викликано відсутністю конструкції трастового договору в українському законодавстві.

Як відомо, Порошенко заявив про передачу своєї частки в "Рошен" на прес-конференції 14 січня цього року – в той же день, в який, за словами Пасенюка, це було зроблено.

3 квітня світові ЗМІ одночасно опублікували велике розслідування, що розкриває причетність багатьох світових лідерів і відомих людей різних професій до приховування величезних сум грошей в офшорних компаніях.

Серед них, крім інших, виявилися президент України Петро Порошенко і Росії – Володимир Путін.

Претензії до Порошенка полягають у приховуванні факту створення компаній в офшорі. Дії Порошенка можуть суперечити закону, оскільки він відкрив нову компанію, перебуваючи в кріслі президента, і не вказав цей актив у фінансовій декларації.

Його юристи вже дали пояснення з цього приводу, запевнивши, що ніяких порушень немає.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: