Саудівська Аравія наповнюватиме бюджет за рахунок нових зборів

Понеділок, 4 квітня 2016, 12:50

Саудівська Аравія розробила пакет програм, що передбачає урізання субсидій та підвищення податків, який допоможе збільшити до 2020 року несировинні доходи в бюджет країни на 100 мільярдів доларів на рік.

Про це з посиланням на Bloomberg передає РБК.

"Це великий пакет програм, який спрямований на реструктуризацію деяких бюджетоутворюючих секторів", - сказав принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман.

За його словами, заходи що розробляються включають в тому числі реструктуризацію субсидій, а також введення додаткових податків - на додану вартість, на енергетичні та солодкі напої і на розкіш.

Реклама:

Інша обговорювана міра - аналог американської грін-карти, виду на проживання для людини, яка не є громадянином країни, і збільшення квот на працю іноземних фахівців.

Саудівська влада розраховує таким чином отримувати додаткові 100 млрд доларів на рік до 2020 року.

Зокрема, такі програми, як податок на додану вартість, система грін-карт, а також збільшення квот на зарубіжних співробітників забезпечить, як передбачається, надходження по 10 млрд доларів кожна.

Ще 30 млрд доларів передбачається отримати за рахунок реформи субсидій.

В цілому ці заходи, припускає саудівська влада, втричі збільшать не нафтові доходи і таким чином збалансують бюджет.

Крім цього, стратегія передбачає продаж частки Saudi Aramco на біржі і створення найбільшого суверенного фонду в світі. Фонд Public Investment Fund (PIF) об'єднає активи на 2 трлн доларів і буде використовуватися королівством для інвестицій в несировинні галузі економіки. В даний час активи PIF, за даними Sovereign Fund Institute, складають 5,3 млрд доларів.

Принц Мохаммед є другим в черзі на успадкування саудівського престолу. Він очолює Раду у справах економіки та розвитку - впливовий орган економічного планування, який був створений після сходження на престол короля Салмана на початку 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!