ЗМІ знайшли офшори у 12 сімей високопоставлених чиновників РФ

Понеділок, 4 квітня 2016, 10:41

Кілька високопоставлених російських чиновників, депутатів, губернаторів, силовиків і їх близьких родичів є власниками таємних офшорів в Панамі і на Британських Віргінських островах.

Про це йдеться в опублікованому розслідуванні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), пише РБК.

Як відомо, дані засновані на отриманих в результаті витоку документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, яка надає послуги з реєстрації офшорних компаній.

У розслідуванні фігурують прізвища чотирьох російських чиновників - міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, прес-секретаря президента Дмитра Пєскова, колишнього заступника керуючого справами президента Івана Малюшіна і віце-мера Москви Максима Ліксутова.

Реклама:

Улюкаєву і Пєскову офшори безпосередньо не належать (принаймні журналісти їх не виявили), але офшорні компанії були зареєстровані на їх близьких родичів - сина Улюкаєва Дмитра і дружину Пєскова Тетяну Навку (вона, втім, зареєструвала компанію на Британських Віргінських островах ще до весілля з прес-секретарем президента).

Панамська компанія Малюшіна була ліквідована з тритижневим запізненням після вступу в силу закону, що забороняє чиновникам володіння офшорами, а Ліксутов формально нічого не порушив, так як своєчасно переписав всі іноземні компанії на дружину Тетяну, з якою в підсумку розлучився.

Окремо в розслідуванні описані іноземні компанії російських губернаторів, депутатів і сенаторів або їх родичів.

Також, в розслідуванні згадується офшорна компанія Дениса Зубова, сина заступника міністра внутрішніх справ Ігоря Зубова.

Нагадаємо, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оцінив статки президента Росії Володимира Путіна в 2 млрд доларів.

Як відомо, 31 березня агентство Reuters опублікувало матеріал про партнера Аркадія Ротенберга Григорія Баєвського, який, як стверджує агентство, передавав або продавав нерухомість кільком жінкам, "пов'язаних з президентом Володимиром Путіним".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!