НАБУ розслідує завдання збитків "Нафтогазу" "Укрнафтою"

П'ятниця, 29 квітня 2016, 11:51

Національне антикорупційне бюро почало досудове розслідування за фактом непередачі компанією "Укрнафта" добутого нею в 2014 році газу НАК "Нафтогаз України" з метою його подальшого використання для потреб населення, як це було передбачено законом "Про основи функціонування ринку природного газу".

Про це сказано в ухвалі Солом'янського районного суду Києва від 20 квітня, оприлюдненому в Єдиному держреєстрі судових рішень.

"Під час досудового розслідування встановлено, що, відповідно до розпорядження Кабінету міністрів № 211-р "Про затвердження прогнозованого балансу надходження й розподіли газу на 2014 рік", "Укрнафта" в 2014 році повинна була добути 1,756 млн кубів газу й продати його "Нафтогазу" для формування ресурсу газу, використовуваного для потреб населення за закупівельними цінами встановленим НКРЕ", - сказано в документі.

В обліку НАК "Нафтогаз України" відсутні відомості про отримання ним в 2014 році газу від "Укрнафти".

Реклама:

Водночас, у зв'язку з неотриманням цього ресурсу газу від "Укрнафти", "Нафтогаз" використовував для потреб населення 1,606 млрд кубів імпортованого газу

З огляду на різницю між цінами імпортного газу й установленої НКРЕ ціною продажу газу "Укрнафтою", на думку детективів, НАК "Нафтогаз України" були завдані збитки в особливо великих розмірах.

Суд відмовив детективам НАБУ в клопотанні про надання тимчасового доступу до документів "Укрнафти" про кількість добутого нею протягом 2014 року газу й напрямкам його реалізації.

Як повідомлялося, стаття 10 Закону "Про основи функціонування ринку природного газу", що діяв до 1 жовтня 2015 року, передбачала, що підприємства, у яких частка держави в СФ становить 50% і більше, зобов'язані щомісяця продавати весь товарний газ "Нафтогазу" для формування ресурсу газу, що використовується для потреб населення за цінами, які щорічно встановлює НКРЕ.

"Укрнафта" в 2014 році добула близько 1,7 млрд кубів газу.

При цьому "Нафтогаз" зазначає, що не отримує газ, добутий "Укрнафтою", для покриття потреб українських домогосподарств із 2012 року.

50%+1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", по 13,6% - компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, і 12,9% - Bordo Management Limited.

9,9% акцій компанії належать іншим акціонерам.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!