"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УЗ звинувачує ряд державних ПрАТ у порушеннях та розтратах

Четвер, 28 квітня 2016, 12:34

ПАТ "Укрзалізниця" направить до ГПУ та НАБУ матеріали за результатами проведення перевірок фінансово-господарської діяльності Дніпропетровського тепловозоремонтного заводу, Запорізького електровозоремонтного заводу, Гніванського заводу спецзалізобетону та Коростенського заводу залізобетонних шпал за 2015 рік.

Про це повідомляє прес-служба "Укрзалізниці".

"Оскільки зазначені ПрАТи знаходяться в державній власності та основними їх замовниками є "Укрзалізниця", вважаємо за доцільне оприлюднити вичерпну інформацію по зловживаннях на зазначених підприємствах", - пише прес-служба.

Як зазначається, наймасштабніші порушення виявлені на ПрАТ "Запорізький  електровозоремонтний завод".

Реклама:

"Так, підприємство завершило 2015 рік зі збитком 18,3 млн гривень. Незважаючи на збитковий фінансовий результат, завод на 18,8 млн грн перевищив витрати, затверджені фінансовим планом, що є порушенням п. 2 ст. 75 Господарського кодексу", - йдеться у повідомленні.

В УЗ наголошують, що з порушенням законодавства завод самовільно залучив 29,9 млн грн кредитних коштів, за користування якими сплачено 425 тис. гривень відсотків.

Також зазначається, що фінансовим результатом ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" відповідно до фінансового плану на 2015 рік передбачався прибуток в сумі 990 тис. грн.

"Проте, по факту за 2015 рік Товариство отримало збиток в сумі 18,6 млн. гривень. Невиконання плану з отримання чистого прибутку в основному спричинене не виконанням плану по виробництву та реалізації залізобетонних шпал та опор контактної мережі за замовленнями Укрзалізниці", - повідомляє прес-служба.

Також, у порушенні звинувачують і ПрАТ "Коростенський завод ЗБШ", де було здійснено закупівлю металевого кріплення до шпал на суму 130,6 тисяч грн. та його реалізацію, що не передбачалось фінансовим планом підприємства на 2015 рік. Статутом підприємства, який діяв в 2015 році, не передбачено діяльність купівлі продажу матеріалів.

Фінансовим результатом ПрАТ "Дніпропетровський тепловозоремонтний завод" відповідно до фінансового плану на 2015 рік передбачався прибуток в сумі 5,1 млн грн.

Проте, по факту за 2015 рік товариство спрацювало у збиток в сумі 6,5 млн гривень.

"Незважаючи на збитковий фінансовий результат, заводом в порушення п. 2 ст. 75 Господарського кодексу протягом 2015 року здійснено витрат понад показники, затверджені фінансовим планом, на загальну суму 7,8 млн грн., в тому числі: адміністративних – 1,4 млн грн", - підкреслює прес-служба.

Раніше повідомлялося, що 2200 співробітників ПрАТ "Запорізький електровозоремонтний завод" вийшли на безстроковий страйк через зсув чинного керівника Олега Винника.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: