"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки очікують на пожвавлення кредитування - НБУ

Середа, 27 квітня 2016, 19:36

Українські банки очікують зростання кредитування та припливу депозитів протягом наступних 12 місяців.

Такі очікування відображають результати опитування банків про умови кредитування, проведеного Національним банком у першому кварталі 2016 року, передає прес-служба регулятора.

У другому кварталі 2016 - першому кварталі 2017 років збільшаться обсяги кредитів, наданих суб’єктам господарювання, вважає більшість банків-респондентів. Частка оптимістично налаштованих фінансових установ підвищилася із 60% до 62%.

Разом із тим баланс відповідей на питання про очікувану зміну кредитного портфеля був від’ємним (-12,2) через негативні очікування окремих банків з великою концентрацією кредитів корпоративного сектору.

Реклама:

У другому кварталі 2016 року банки очікують зростання попиту на гривневі кредити домогосподарств та корпоративного сектору, у першу чергу для великих підприємств.

Прогнозується поліпшення якості кредитів корпоративному сектору. На це розраховує 48% опитаних банків проти 32% під час попереднього опитування. Баланс відповідей становить 15,1.

"Збільшилася частка банків, які висловили оптимізм щодо пожвавлення роздрібного кредитування протягом наступних 12 місяців, - з 33% респондентів у попередньому опитуванні до 44% респондентів", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, уперше за останні два роки в першому кварталі банки вказали на пом’якшення стандартів кредитування корпоративного сектору.

Банки вказують на позитивні очікування й щодо припливу депозитів. Так, 70% опитаних відповіли, що обсяги депозитів суб’єктів господарювання зростатимуть протягом наступних 12 місяців.

"Майже така сама кількість опитаних (61%) (баланс відповідей 36,6) прогнозує  збільшення депозитів фізичних осіб. Покращення очікувань банків свідчить про поступове відновлення довіри до банківського сектору", - повідомляє прес-служба.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!