Гонтарева розповіла, як просувається деофшоризація

Середа, 27 квітня 2016, 15:52

Міжвідомча робоча група за участю Адміністрації Президента, НБУ, Міністерства фінансів і Державної фіскальної служби наразі працює над концепцією деофшоризації.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева під час наради з топ-менеджерами найбільших 40 банків, передає прес-служба регулятора.

"Оскільки валютна лібералізація неможлива без деофшоризації, Національний банк зацікавився цієї темою ще півроку тому", сказала Гонтарева.

За її словами, неможливо лібералізувати операції за поточним рахунком платіжного балансу, не маючи ефективного контролю за трансферним ціноутворенням і не ставлячи при цьому під загрозу стабільність валютного ринку.

Реклама:

Голова НБУ також додала, що неможливо забезпечити вільний рух капіталу, не перекривши для нього можливості втечі в низькоподаткові юрисдикції і не жертвуючи при цьому курсом національної валюти і рівнем цін у країні.

"Наразі працює міжвідомча робоча група за участю Адміністрації Президента, НБУ, Міністерства фінансів і Державної фіскальної служби, яка опікується концепцією деофшоризації", - наголосила Гонтарева.

Як наголошується, Національний банк також вживає заходів для перекриття непродуктивного відпливу капіталу.

"Хочу всіх нас привітати - нині банки, які працюють в Україні, повністю припинили співпрацю iз загальновiдомими банками-транзитерами. Тож можна стверджувати, що проблема з відпливом капіталу через них повністю усунута. Проте ми й надалi контролюватимемо стан коррахункiв наших банків", - зазначила голова НБУ.

Як відомо, 6 квітня, після оприлюднення результатів скандальновідомого розслідування "PanamaPapers", у яких також фігурує президент Петро Порошенко, він  виступив з ініціативою деофшоризації українського бізнесу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!