Екс-глава "Хрещатика": На банк була проведена навмисна атака

Субота, 23 квітня 2016, 16:18

Банк "Хрещатик" був доведений до неплатоспроможності в результаті навмисної атаки.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив екс-голова правління банку Дмитро Гриджук, передають "Українські новини".

За його словами, після 18 березня було помітно поступове зменшення коштів комунальних підприємств - відкриття рахунків в інших банках таких великих КП, як "Київпастранс", "Київський метрополітен", "Житлоінвестбуд-УКБ", ГІОЦ і закриття зарплатних проектів.

"Всього до кінця березня було втрачено ресурсів в межах 120 млн грн, що було на той момент ще некритично. Але з 31 березня почалася серйозна інформаційна атака на банк. Таким чином, вже з 1 квітня ми не зі своєї вини перестали приймати навіть комунальні платежі. Проблеми почали наростати, як снігова куля", - сказав Гриджук.

Реклама:

За словами банкіра, атака на банк була скоординованою.

"Скоординованість процесів, як і наявність явних свідчень того, що відносно банку була проведена інформаційна атака, дійсно змушують припустити, що все відбувалося навмисно", - зазначив Гриджук.

Екс-глава "Хрещатика" спростував заяви деяких представників НБУ, зазначивши, що і менеджмент, і акціонери виконували необхідні зусилля для порятунку банку.

За його словами, банк (на момент введення тимчасової адміністрації 5 квітня) перебував у процесі закриття проголошеної емісії власних акцій, яка завершувалася 12 квітня.

"У межах програми реструктуризації вже були зроблені певні кроки - переклад субборгу акціонерів Київської та Запорізької інвестиційних груп в розмірі 103 млн грн в акції банку. Це був перший внесок в закриття емісії. Крім того, буквально напередодні введення тимчасової адміністрації Запорізька інвестгруппа погасила цінні папери на 250 млн в нашому кредитному портфелі з тієї суми, яка за ними значилася", - сказав Гриджук.

За його словами в НБУ "Хрещатиком" була подана та зареєстрована програма оздоровлення банку - програми капіталізації і реструктуризації, нова бізнес-модель і пропозиції щодо досягнення беззбиткової діяльності.

Дмитро Гриджук підкреслив, що акціонери надали гарантійні листи під ці програми.

Екс-глава банку також назвав необгрунтованою інформацію про те, що нібито перед введенням тимчасової адміністрації значно зріс обсяг депозитів фізосіб, які підпадають під виплати Фонду гарантування вкладів. За його словами, незначне збільшення відбулося лише за рахунок виплачених в кінці місяця відсотків за вкладами. Недостовірною є інформація і про виведення застав.

"Думаю, коментувати це навіть не варто, не кажучи вже про неспроможність і протизаконність заяв деяких чиновників", - заявив Гриджук.

Як стверджує банкір, даючи коментарі в ЗМІ, НБУ майже вдвічі завищив суму кредитів, які банк нібито видав компаніям "пов'язаних осіб". Наприклад, в число "пов'язаних" потрапив "Київметробуд", якому "Хрещатик" видав в цілому 258 млн грн.

Нагадаємо, 5 квітня НБУ визнав банк "Хрещатик"неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію.

Як відомо, 24,9379% акцій банку належить Київській міській державній адміністрації.

Опосередкованими власниками банку є Андрій Іванов з часткою 37,44% і Микола Солдатенко з часткою 24,2% акцій.

Як повідомлялося, за даними НБУ, на 1 жовтня за розміром активів банк займав 18 місце (10,090 млрд гривень) серед 122 діючих банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: