Абромавичус розкритикував роботу Фонду держмайна

П'ятниця, 22 квітня 2016, 09:45

Діяльність Фонду держмайна є вкрай неефективною, відомство має стати політично незалежним, пройти реструктуризацію і значне скорочення кадрів.

Про це заявив екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, пише "Інтерфакс-Україна".

"ФДМ - структура повністю не реструктуризована, як ДФС. Ця структура радянська, вона громіздка. Вони займаються всім чим завгодно: і ліквідацією, і реструктуризацією, і управлінням, і продажем", - сказав екс-міністр на "Тижні структурних реформ в честь Кахи Бендукідзе "в Києві.

Він додав, що Фонд також займається по всій країні оцінкою нерухомості і здачею в оренду всіх державних об'єктів, використовуючи при цьому застарілу методологію.

Реклама:

"Потрібно розігнати звідти більшість людей. Повністю відмовитися від безлічі функцій і, швидше за все, передати дуже важливу роль продажу найважливіших об'єктів зовсім іншій структурі - швидше за все, новоствореній. Тому що, як показує практика останніх 1,5 років, найуспішніші реформи робляться командами реформ", - зазначив Абромавичус.

Екс-глава Мінекономрозвитку вказав також, що ФДМ, "начебто", підпорядковується Кабміну, проте в ньому присутня і президентська вертикаль.

"Фонд необхідно зробити більш незалежним, ізолювати від політичних рішень, серйозно реформувати, позбутися від зайвих функцій і зосередитися на приватизації", - підкреслив Абромавічус.

На його думку, приватизація стала одним з провалів в реформах 2015 року нарівні з відсутністю необхідного ДФС і правоохоронних органів.

Екс-міністр нагадав, що за весь минулий рік було приватизовано всього 117 маленьких держоб'єктів всього на 6 млн дол.

Він нагадав, що його команда в Мінекономрозвитку пропонувала поділити всі 1824 працюючих держпідприємства на 3 групи: мають найбільшу інвестиційну привабливість (порти, нафтогазова і титанова галузі, аеропорти) - 22 компанії; з низьким ступенем ймовірності залучення іноземних інвестицій (наприклад, обленерго) - 137 підприємств; масова приватизація - 1158 компаній, чия сумарна річна виручка складає 330 млн дол.

Екс-міністр зазначив, що приватизацію великих підприємств з першої групи необхідно проводити тільки з залученням іноземних радників, тоді як для продажу другої групи можна залучити і місцевих радників, тоді як третю групу треба продавати через інтернет.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: