"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки скоротили заборгованість з рефінансування на 24 мільярди

Середа, 20 квітня 2016, 20:21

Українські банки протягом двох неповних років скоротили заборгованість по кредитам рефінансування та стабілізаційних кредитів перед Національним банком на 24 мільярди гривень - до 87,3 мільярда гривень.

Про це йдеться в презентації НБУ, яка є в розпорядженні УНІАН.

Згідно з презентацією, протягом останнього року жоден з діючих банків не збільшив своєї заборгованості перед регулятором.

Також Нацбанк повідомив, що не залишає надії повернути рефінансування, яке видавалося в попередні роки.

Реклама:

Зокрема, НБУ спільно з Фондом гарантування вкладів фізосіб працює над реалізацією застави під кредити в неплатоспроможних банках і сподівається отримати від реалізації цих застав поточного року близько 12,8 мільярда гривень.

Нацбанк нагадав, що в середині минулого року змінив схему надання стабкредиту, замінивши колишню практику прийняття рішень про прийнятність об'єкта застави на рівні теруправлінь на перевірку документів профільними структурами з прийняттям рішення двома колегіальними органами.

Також минулого року НБУ удосконалив стандартні інструменти і механізм регулювання ліквідності. З початку грудня регулятор скоротив термін надання кредитів через тендери з 1 року до 90 днів.

В якості забезпечення тендерних кредитів можуть прийматися тільки державні облігації України, депозитні сертифікати НБУ, іноземна валюта та облігації міжнародних фінансових організацій.

Як повідомлялося, обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування в березні знизився на 566 мільйонів гривень, або на 0,6%, - до 97,624 мільярда гривень.

У 2015 році українські банки повернули НБУ 8,2 мільярда гривень за виданими кредитами рефінансування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!