"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні скасують валютні обмеження до 2019 року

Середа, 20 квітня 2016, 10:39

У найближчі три роки в Україні повинна відбутися повна валютна лібералізація.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован в ході обговорення вільного руху капіталу в Bendukidze Free Market Center, пише Finclub.

"Україна вже взяла на себе зобов'язання в рамках угоди з ЄС. До 2019 року ми повинні застосувати директиву ЄС 88/361, яка говорить про вільний рух капіталу. Питання тільки в тому: зробити це відразу чи поступово", - повідомив Рашкован.

"Ми хочемо, щоб валютне регулювання застосовувалося в частині тільки відмивання грошей, незаконного виведення грошей за кордон і в питаннях грошей терористів", - додав він.

Реклама:

Як повідомляється, для такої реформи передбачено проведення чотирьох етапів валютної лібералізації: спрощення операційної діяльності (лібералізація поточного рахунку, скасування обмежень на перекази і внутрішні операції), лібералізація припливу іноземного капіталу (вільне володіння приплив інвестицій, скасування обмежень на виведення інвестицій і дивідендів).

Також, спрощення виведення українського капіталу (спрощення транскордонних боргових операцій, спрощення інвестування в ЄС і ОЕСР) і перехід до європейського регулювання (приведення регулювання фінансового сектора відповідно до стандартів ЄС).

Валютні обмеження 2014-2015 років будуть скасовані в ході першого і другого етапу.

Перший етап вже розпочато, дедлайни по проведенню інших поки невідомі. Питання вільного інвестування валюти громадян за кордон будуть вирішуватися в останню чергу.

"Дозвіл українцям купувати акції Apple буде останнім нашим рішенням. Але більшість громадян все одно не займаються такими операціями", - вважає Рашкован.

Зайнятися вирішенням цих питань Нацбанк планує вже найближчим часом.

У нього є 19 ініціатив, які можна реалізувати протягом двох тижнів, ще 24 - протягом місяця. Але перелік цих ініціатив не розкривається.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!