"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Донбас через Фонд гарантування "перекачали" 3,3 мільярда - ЗМІ

Субота, 2 квітня 2016, 13:41

Фонд гарантування вкладів фізосіб "відкрив" канал надходження готівки на території Донбасу, непідконтрольні Україні, перекачавши туди не менше 3,3 млрд грн, попередньо взявши їх в держбюджеті.

Про це пише DT.UA

"Масовий переїзд жителів, відсутня інфраструктура, розтерзана мережа банківських установ, втрата документів як самих вкладників, так і банків не завадили фонду систематично переводити величезні суми державних грошей. Вкладникам 34 банків, які проживають у зоні АТО протягом всього воєнного конфлікту,  виплачує кошти в обсягах 93-99,9% гарантованих сум", - йдеться  у статті.

Як зазначає видання, підозри про наявність додаткової корупційної маржі викликають списки тих банків, які були уповноваженими проводити виплати вкладникам.

Реклама:

За визнанням самих банкірів, третина вкладників, які одержують виплати в будь-якій фінустанові, потім стають його клієнтами. При цьому у списках ФГВФО разом із держбанками та великими фінустановами з розгалуженими мережами частенько з'являлися досить сумнівні структури. 

"У листопаді 2014-го уряд і НБУ планували блокувати на непідконтрольних територіях не тільки роботу банків, а й банківські рахунки їхніх жителів. Потім ставлення принципово змінилося. ... Інформацію про те, що державні гроші під виглядом виплат вкладникам на непідконтрольних територіях перекачують у приватні руки, до прем'єра доносили. Він розпорядився створити робочу групу з силових відомств, яка провела б розслідування цього та інших аспектів діяльності фонду", - йдеться у повідомленні.

Однак у ГПУ розпорядження про створення тієї самої групи досі не підписано, зазначає видання. 

 натисніть для збільшення

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: