"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може призупинити процес будівництва Керченського мосту - експерти

Понеділок, 18 квітня 2016, 14:46

Для зупинки будівництва Керченського мосту в окупованому Криму Україна може задіяти щойнайменше три механізми, проте цього не робить.

Про це заявляють юристи, пише "Громадське".

За словами спеціаліста з морського права, президента Колегії юристів з морського України та Регіонального центру прав людини Дениса Рабомізо, Україна має отримати консультативний висновок Міжнародного суду ООН, який знаходиться у Гаазі.

"Між Україною та Росією є домовленість щодо Азовського та Чорного моря, де зазначається, що це історично територіальні води двох держав. Будь-які дії, в тому числі будівництво в цих територіальних водах має здійснюватись за спільною згодою та при взаємодії обох держав. Росія порушує цю домовленість. Не зрозуміло, чому Україна досі не задіяла будь-яких юридичних механізмів повязаних з протидією будівництва цього переходу", - зазначив Рабомізо.

Реклама:

Також, згідно міжнародного права Україна може скористатись арбітражом та Міжнародним трибуналом з морського права у Гамбурзі.

"Росія відмовилась визнавати один чи декілька міжнародних механізмів регулювання спорів. Росія відмовилась від міжнародного суду та трибуналу, або будь-якого арбітражу. Але це не значить, що Україна не має використовувати ці міжнародні механізми, одним з яких є арбітраж. Такий суд може тривати два - три роки, але Україна має це зробити, адже міст може бути збудований", - розповів юрист Денис Рабомізо.

За словами юристів, у сьогоднішній ситуації може бути застосований міжнародний механізм, за умов якого будівництво мосту можна призупинити до винесення судового рішення стосовно цього будівництва.

"Багато судів посилаються на Міжнародний суд ООН, адже він має механізм консультативних висновків. Так був випадок з Косово, де одностороннє рішення щодо акту незалежності суперечив нормам міжнародного права. Консультативний висновок був рекомендаційний, проте з 2008 року Косово визнало 110 країн. З цього ми розуміємо, що цей механізм визнають у багатьох країнах світу. Україна має передати таку ініціативу на розгляд Генасамблеї ООН та у Міжнародний трибунал з морського права", - розповів фахівець з міжнародного публічного права Віталій Набухотній.

За словами юристів, до Міністерства закордонних справ України спеціалістами був направлений лист з проханням про зустріч та пропозиціями консультацій щодо ситуації на Керченській протоці, проте з ініціативною групою так і не зустрілись.

"Нам відомо, що в МЗС готують позови щодо будівництва. Щоправда, будівництво скоро закінчиться, і ніхто не направив позов у міжнародний трибунал", - сказав Набухотній.

Нагадаємо, 12 квітня будівельники Керченського мосту заявили про зведення першої опори під автотрасу на острові Тузла. Згідно з російським проектом, який пройшов російську державну експертизу, міст до Криму встане на 595 опор. 17 березня президент Росії Володимир Путін, що відвідав анексований Крим, анонсував дату запуску мосту через Керченську протоку - 18 грудня 2018 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!