Влада Куби виключила шокову терапію для оздоровлення економіки

Неділя, 17 квітня 2016, 16:52

Голова Держради Куби Рауль Кастро виключив застосування методу шокової терапії для оздоровлення економіки острівної держави.

Про це з посиланням на Deutsche Welle, передає "Інтерфакс".

"Неоліберальні формули, що обіцяють прискорену приватизацію державного майна і соціальних послуг в сфері освіти, охорони здоров'я і соціального страхування, ніколи не будуть застосовуватися в кубинському соціалізмі", - заявив 84-річний Кастро на сьомому з'їзді Компартії Куби в суботу.

За словами кубинського лідера, шокова терапія "часто використовується на шкоду найбіднішим верствам населення". На Кубі, як вважає Рауль Кастро, можливо тільки повільне проведення реформ - такий підхід має сприяти захисту населення країни.

Реклама:

"Принцип, згідно з яким ніхто не залишається без захисту, буде визначати темпи оновлення кубинської економічної моделі", - додав голова Держради. Він також зазначив, що робота в кооперативах не загрожує соціалізму.

За словами Кастро, на цей момент на Кубі реалізовані лише 21% з 313 економічних директив, прийнятих на з'їзді 2011 року. Проте ВВП Куби виріс на 2,8% в 2015 році завдяки активізації туристичної галузі: в минулому році Острів Свободи відвідали 3,5 млн іноземних туристів, що є новим рекордом, додав кубинський лідер.

З'їзд кубинських комуністів проходить за закритими дверима. Але мова Рауля Кастро транслювалася по телебаченню.

В ході дискусій, які триватимуть до 19 квітня, делегати обговорюють черговий п'ятирічний план розвитку країни. На думку спостерігачів, відмінною рисою цього з'їзду стануть суперечки між прихильниками і противниками обережних реформ, початих керівництвом країни. З'їзд обере новий Центральний комітет партії, в який входять 116 членів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: