"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафта незначно подорожчала напередодні зустрічі в Досі

П'ятниця, 15 квітня 2016, 09:56

Світові ціни на нафту в п'ятницю демонструють слабке зростання на тлі значно зниженого обсягу торгів на ринку "чорного золота", що пов'язано з  зустріччю 17 квітня в Досі найбільших країн-виробників нафти з приводу можливої заморозки рівня видобутку.

Про це свідчать дані торгів, пише Прайм.

Станом на 08.08 вартість червневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent росла на 0,09% - до 43,89 долара за барель.

Ціна травневих ф'ючерсів на нафту марки WTI піднімалася на 0,14% - до 41,57 долара за барель.

Реклама:

Нагадаємо, РФ, Саудівська Аравія, Катар і Венесуела на зустрічі в Досі 16 лютого для підтримки світових цін на нафту домовилися про збереження видобутку в середньому в 2016 році на рівні січня, але тільки якщо інші виробники приєднаються до ініціативи.

Зустріч країн-членів ОПЕК і країн, що не входять в організацію, для обговорення заморозки видобутку пройде 17 квітня там же.

Агентство Рейтер відзначає, що напередодні зустрічі трейдери не хочуть відкривати нові позиції, що впливає на торги.

Так, експерти Barclays заявляють, що зустріч в Досі не зробить істотного впливу на ринок "чорного золота", а лише дозволить утримати ціни від подальшого падіння.

"Якщо поточні фактори впливу з боку пропозиції збережуться і очікування ринку будуть виправдані, а зобов'язання виконані, то зустріч може допомогти запобігти падінню цін назад до рівня близько 30 доларів за барель", - цитує агентство Рейтер думку аналітиків.

Одночасно експерти дослідницької компанії Wood Mackenzie висловили сумнів щодо дотримання умов можливої угоди в поточному році.

"Навіть якщо домовленість буде досягнута, ми не думаємо, що її почнуть виконувати в решту 2016 року", - наводить їх думку Рейтер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!