Мінприроди звільнило в.о. голови "Укрекоінвест" за "кіотський" тендер

Середа, 13 квітня 2016, 13:39

Мінприроди звільнило в.о. директора ДП "Укрекоінвест" Олексія Коваля за грубе порушення трудових обов'язків.

Про це у своєму блозі на "УП" написав експерт Центру "Ейдос" Гліб Каневський.

За його словами, в ході досудового розслідування встановлено, що представники "Укрекоінвесту" зловживали службовим становищем та діяли у змові із службовими особами Міністерства екології. І тим самим вчинили замах на розтрату коштів, отриманих Україною в рамках виконання зобов'язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, на загальну суму понад 480 млн гривень.

 

"Врешті-решт українському уряду довелося повернути Японії 7,49 млн євро. За нинішнім курсом це трохи більше 202 млн грн. Ще мільярд гривень невикористаних коштів - під питанням", - пише Каневський.

Реклама:

Крім того, за його словами, станом на сьогодні за міжнародний провал фактично звільнено лише дві особи. Згаданого Олексія Коваля та а Сергія Курикіна, який очолював міністерство під час тендеру.

На лікарняний зліг директор департаменту кліматичної політики міністерства Владислав Вежнін, якого в уряді також вважають відповідальним за провалений тендер, пише експерт.

 

Однак, є підозри, що мільярдний тендер не поділили між собою "сильні світу сього".

Тому торги і зірвалися. Наприклад, після оголошення тендеру в Антимонопольний комітет України надійшло десять скарг від ТОВ "Телекомунікаційні технології". Одеська компанія скаржилася на дискримінаційні умови участі, прописані організаторами для обмеження конкуренції.

За даними "Наших грошей" раніше співвласником цієї фірми був росіянин Андрій Адамовський - один з компаньйонів сумнозвісного Юрія Іванющенка, один з головних фігурантів скандалу з відчуження ТРЦ Sky Mall, а також бізнес-партнер нардепа з фракції БПП Олександра Грановського.

У свою чергу "Укрекоінвест"  в ряді тендерів акцептувало пропозицію невідомого ТОВ "Агротехбуд".

"Фірма, де керівник і головний бухгалтер - це одна особа. Там відсутні будь-які матеріально-технічні засоби, які дозволяють їм виконувати цю роботу. Відсутній досвід, складські приміщення", - так охарактеризував переможця сам прем'єр Арсеній Яценюк.

Журналіст "Наших Грошей" Юрій Ніколов, зазначає, що хворий Вежнін - раніше відав готельним напрямком бізнесу "Ukrainian Hotels" у складі корпорації "Астрон Україна" Юрія Кирилова.

А власне Кирилов мав тісні ділові зв'язки з Миколою Мартинеком - найвпливовіший політичний партнер Яценюка.

Раніше ЕП писала, що уряду довелося повернути Японії  7,49 млн євро. За нинішнім курсом це трохи більше 202 млн грн. Ще мільярд гривень невикористаних коштів - під питанням.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!