НБУ може дозволити фізособам інвестувати за кордон

Вівторок, 12 квітня 2016, 16:49

Національний банк допускає надання громадянам України можливості інвестувати за кордон.

Про це повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, пишуть Українські новини.

"Ми обговорюємо надання дозволу громадянам України інвестувати за кордон. Звичайно, ця ідея може бути реалізована в більш віддаленій перспективі", - сказав він.

Пономаренко зазначив, що при інвестуванні для українців може бути встановлений максимальний рівень приблизно 25-50 тис.доларів на рік.

Реклама:

Для проведення таких операцій може бути введений механізм контролю - єдина централізована база, через яку банк зможе контролювати, скільки громадянин інвестував в тому чи іншому році.

Крім того, НБУ розглядає можливість надання дозволу банкам торгувати держоблігаціями країн з високим інвестиційним рейтингом.

"Так як у банків накопичено 5 млрд доларів ліквідності, і є розуміння, що ця ліквідність нікуди не подінеться - є бажання дозволити банкам торгувати ОВДП країн з інвестиційним рейтингом, в першу чергу США. Думаю, це те, що може бути реально реалізовано", - сказав Пономаренко.

Він зазначив, що такий дозвіл може бути надано в середньостроковій перспективі.

"Казначейські зобов'язання як інструмент управління ліквідністю набагато краще, ніж банківський депозит. Особливо якщо ці казначейські зобов'язання не довгі і якщо не несуть суттєвого процентного ризику", - пояснив представник НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!