НАБУ перевіряє, звідки у голови Держекспортконтролю мільйони на нерухомість

Вівторок, 12 квітня 2016, 12:47

Детективи Національного антикорупційного бюро через суд отримали доступ до реєстраційних справ по договорах купівлі-продажу нерухомості родиною голови Державної служби експортного контролю Юрія Терещенка.

Про це свідчить ухвала Солом’янського райсуду Києва від 31 березня, передають "Наші гроші".

Детектив повідомив, що з кінця жовтня 2014 року службові особи Державної служби експортного контролю у змові із працівниками СБУ службовими особами Міністерства оборони, вимагають та одержують від суб’єктів господарювання неправомірну вигоду в особливо великому розмірі.

У грудні 2015 року оголошено підозру заступнику голови Держекспортконтролю Сергію Головатому. Йому інкримінують вимагання 250 тисяч доларів у ТОВ "Мотордеталь-Конотоп". Він був затриманий Службою безпеки під час передачі чергового траншу.

Реклама:

У день затримання Головатого, 9 грудня, проведено обшук у будинку, де проживає голова Держекспортконтролю Юрій Терещенко. У ході обшуку виявлено та вилучено 1,9 тисяч доларів, які раніше були передані Головатому в якості хабара.

Крім того, у будинку Терещенка знайдено документи про відкриття депозитних рахунків на суму 3,31 млн гривень і 0,43 млн доларів у "Дельта Банку" та в банку "Надра".

Також виявлено невідповідність між офіційними доходами та фактичним способом життя чиновника.

У квітні 2015 року Терещенко оформив у заставу квартиру 146 кв.м. у житлокомплексі бізнес-класу на Печерську по вул. Гусовського, 11/11. У заставу квартиру йому передала Федорова Ніна Петрівна. Орієнтовна вартість квартири 7 млн гривень.

Син Терещенка став власником автомобіля Range Rover Evoque, білого кольору, 2015 року випуску. Орієнтовна вартість авто - 1,12 млн гривень. Також у 2015 році він придбав ділянку 0,25 га. вартістю близько 2 млн гривень.

Також сестра Терещенка набула у власність ділянки площею 0,34 га, орієнтовною вартістю 2 млн гривень. Теща Терещенка є власницею квартири на 66 кв.м., що може коштувати 1,25 млн гривень. Все вищезагадане майно придбане у 2015 році.

Разом з тим, за період з першого кварталу 2014 року по третій квартал 2015 року Юрій Терещенко отримав трохи більше 70 тис гривень доходу. Тому у детективів виникли сумніви у законності придбання його родиною переліченого майна.

Раніше журналісти телепрограми "Наші гроші" повідомили, що Юрій Терешенко проживає у маєтку в селі Старі Петрівці на березі Київського моря. Цей будинок площею 435 кв.м. Наталія Федорівна Терещенко (ймовірно, сестра Юрія Терещенка), отримала у власність у 2008 році.

Юрій Терещенко працює на держслужбі з 1996 року. З жовтня 2014 року очолив Державну службу експортного контролю. Після скандалу з хабаром 26 січня 2016 року його відсторонив від посади прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!