"Газпром" відмовився знижувати ціну на газ для Білорусі

Неділя, 10 квітня 2016, 12:28

"Газпром" вважає недоцільним зниження ціни на газ для Білорусі, холдинг здійснює поставки строго за формулою - ціна виробництва плюс витрати на транспортування.

Про це повідомив "РИА Новости" заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв.

Прем'єр-міністр Білорусі Андрій Кобяков раніше заявив, що ціна російського газу для Білорусі повинна становити 80 доларів за тисячу кубометрів замість поточних 142 доларів.

"У нас же формула з Білоруссю дуже проста. Ми беремо ціну виробництва в Ямало-Ненецькому окрузі і до неї додаємо ціну транспортування, нічого зайвого. І цей принцип був підписаний. Чому ми повинні сьогодні продавати газ Білорусі дешевше, ніж продаємо його в Росії?" - сказав Голубєв.

Реклама:

Він зазначив, що існують різні формули ціноутворення на газ.

"Є формули, наприклад, пов'язані з нафтовими коефіцієнтами, а Білорусь йшла іншим шляхом, вони ж самі не пішли на формулу, прив'язану до нафтових еквівалентів, вони захотіли ціну, як в Росії, плюс транспорт. Сьогодні білоруські колеги кажуть - ні, ми хочемо, щоб було по-іншому. Ну, треба бути послідовними", - зазначив топ-менеджер.

Голубєв уточнив, що в даний час ціна для Білорусі становить 132 долара за тисячу кубометрів.

Відповідаючи на питання про те, чи може бути зроблена поступка білоруській сторони в ціні, він зазначив, що існує міжурядова угода, що визначає формулу ціни поставок російського газу.

"Зараз для Вірменії підписано контракт на 150 доларів. Це така ж по суті союзна держава, але Вірменія знаходиться трохи далі Білорусі, тому ціна для них трохи дорожче. Для Киргизії ціна теж 150 доларів, вони теж член ЄАЕС. Вони теж можуть вимагати (перегляду ціни)? А витрати наші хто буде компенсувати?" - відзначив Голубєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!