"Укренерго" протягом півроку заощадило на закупівлі 1,2 мільярда

П'ятниця, 1 квітня 2016, 19:34

Оператор Об'єднаної енергетичної системи України компанія "Укренерго", в четвертому кварталі 2015 року і першому кварталі 2016 року в результаті підвищення прозорості і боротьби з корупцією у сфері державних закупівель заощадила 1,21 мільярда гривень.

Про це УНІАН повідомив виконуючий обов'язки директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

При цьому Ковальчук зазначив, що левова частка економії припадає на проведений на початку 2016 року тендер із закупівлі 22 трансформаторів, який виграв "Запоріжтрансформатор", що запропонував рекордно низьку ціну - 928,5 млн гривень при очікуваній більш ніж 2 млрд гривень.

"Така ціна, сформована тим же учасником, який рік тому при меншому курсі гривні давав пропозицію на рівні 2 млрд гривень, обумовлена виключно тим, що був високий ризик приходу до України іноземних виробників. Тобто був ризик втрати монопольного становища", - зазначив Ковальчук.

Реклама:

"Загальна економія коштів (тільки на цьому тендері - Ред.) - 1,1 мільярда гривень", - підсумував він.

Крім того, Ковальчук повідомив, що з квітня 2015 року компанія "Укренерго" долучилася до проведення тендерів у системі ProZorro.

"Доки не набув чинності новий закон про закупівлі, доки всі закупівлі не переведені в електронний формат, все, що нам дозволяє чинний закон - до 1 мільйона для товарів і 5 мільйонів - для послуг і робіт - ми здійснюємо через систему ProZorro", - зазначив глава компанії.

За його словами, 2015 року через ProZorro було підписано угод на суму 25,5 мільйона гривень, при цьому економія склала 5,9 мільйона гривень, або 23%.

2016 року із допомогою ProZorro було проведено 83 аукціона, на яких було акцептовано 53 пропозиції на суму 15,2 мільйона гривень. При цьому заощаджено 6,1 мільйона гривень, або 40%.

"Всього ж заплановано провести через систему ProZorro 770 процедур на суму 307,4 мільйона гривень", - додав Ковальчук.

Голова "Укренерго" також повідомив, що керівництво компанії провело значну роботу щодо зменшення ціни діючих договорів.

"Компанія вийшла з ініціативою до всіх своїх контрагентів і запропонувала їм добровільно зменшити ціну. І ми домоглися досить непоганих результатів - зменшили 345 договорами ціну на 152 мільйони гривень, або на 24%", - зазначив Ковальчук.

"Наші контрагенти мали юридичне право цього не робити. Але це була дуже серйозна робота, яку проводив особисто я або мої заступники, а також працівники відповідних департаментів", - додав глава "Укренерго".

Як повідомлялося, 1 квітня вводиться в дію Закон "Про публічні закупівлі", який забезпечує переведення всіх державних закупівель в Україні в електронний формат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: