FT: Гройсмана розглядають як альтернативу Яресько на посту прем'єра

Вівторок, 8 березня 2016, 20:54

Українська владна верхівка розглядає на пост прем'єр-міністра не тільки главу Мінфіну Наталію Яресько, але і спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Про це пише британське видання Financial Times, передає "Новое время".

У публікації сказано, що Яресько отримала пропозицію очолити уряд більше ніж 10 днів тому від представників президента Петра Порошенка й чинного прем'єра Арсенія Яценюка.

Їй запропонували підтримку у Верховній Раді з боку Блоку Петра Порошенка та Народного Фронту, сказали виданню особи, знайомі з перебігом переговорів.

Реклама:

За даними FT, минулого тижня Яресько вже займалася підбором кадрів у свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності.

Проте, сказано в статті, переговори зайшли в глухий кут у кінці минулого тижня, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план - кандидатуру Гройсмана.

FT підкреслює, що Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як найкращу гарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією.

Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабшим у плані витримки тиску з боку потужних корпоративних інтересів, в тому числі олігархів, а також Порошенка.

До того ж, як стверджують джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема Міжнародного валютного фонду.

"Третім сценарієм" FT називає дострокові вибори до Ради, але зазначає, що він малоймовірний: волевиявлення відбудеться не раніше осені - це прирікає Україну на шість місяців політичної невизначеності і підриває зусилля з проведення реформ.

Крім того, політичні інсайдери розповіли виданню, що Порошенко і Яценюк хочуть уникнути дострокових виборів після різкого падіння підтримки їх особисто і їхніх партій зокрема. Вони остерігаються, що достатньо багато голосів отримають лідер Батьківщини Юлія Тимошенко та голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі.

Раніше Українська правда писала, що Яресько погодилася очолити "уряд технократів" за умови, що людей в команду пропонує вона. 

16 лютого Верховна Рада не змогла відправити Кабінет міністрів у відставку, хоча раніше цього ж дня визнала роботу уряду на чолі з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком незадовільною.

Це призвело до політичної кризи в країні: з парламентської коаліції вийшли Батьківщина і Самопоміч, залишивши в ній Блок Петра Порошенка і Народний Фронт. Самі народні депутати розходяться в думках, чи існує тепер коаліція.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!