Нацбанк спростив розрахунки по критичному імпорту

Субота, 5 березня 2016, 10:48

Національний банк спростив умови розрахунків за операціями з імпорту енергетичних товарів.

Про це йдеться у постанові правління НБУ №139 від 4 березня 2016 року.

"Наразі уповноважені банки зобов’язані здійснювати авансові платежі в іноземній валюті за імпорт товару за зовнішньоекономічним договором, загальна вартість якого перевищує 500 тисяч доларів, виключно з використанням акредитивної форми розрахунків", - йдеться у повідомленні.

У НБУ нагадали, що досі виняток в дії цієї вимоги було зроблено для життєво необхідних товарів, перелік яких було встановлено законом "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року".

Реклама:

"Зокрема, до них належали і товари енергетичного імпорту. Але виняток перестав застосовуватися з 1 січня 2016 року, коли закон втратив чинність. З огляду на це Національний банк передбачив перелік товарів, до яких зможе застосовуватися виняток, за допомогою змін до постанови № 124", - повідомляє прес-служба.

Як зазначається, відтепер вимога не поширюється на операції з купівлі таких енергетичних товарів, як нафти, газу природного, електроенергії, бензину, дизпалива тощо.

"Також з огляду на рекомендації отримані від Ради бізнес-омбудсмена Національним банком запроваджено аналогічний виняток для реалізації проектів, що фінансуються за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій", - повідомляє регулятор.

Постанова набирає чинності з 5 березня 2016 року.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: