"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада перенаправила 350 мільйонів на підтримку держшахт

Четвер, 31 березня 2016, 15:11

Рада прийняла за основу і в цілому законопроект, згідно з яким 350 мільйонів гривень бюджетних коштів, виділених Міненерго, буде направлено не на реструктуризацію державних вугільних підприємств, а на їх підтримку.

За відповідний законопроект №3813 проголосувало 280 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів, "УНІАН".

Законопроектом передбачається, що на підставі статті бюджету "Реструктуризація вугільних підприємств" 250 мільйонів гривень буде перенаправлено на державну підтримку держшахт, а ще 100 мільйонів гривень - на будівництво шахти №10 "Нововолинська".

Представляючи законопроект, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Олександр Горбунов повідомив, що Мінфін та Міненерговугілля висловилися проти цього законопроекту, оскільки, на їх думку, це сповільнить хід реалізації програми реструктуризації державних вугільних підприємств.

Реклама:

У свою чергу спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що на добудову шахти №10 "Нововолинська" необхідно близько 700 мільйонів гривень, а завершити її будівництво при належному фінансуванні можна за 14 місяців.

"За оцінками фахівців, її добудова забере близько 14 місяців. Я вважаю, якщо б ми почали безперервний процес будівництва, наприклад, в жовтні, то ми могли б у 2017 році його завершити повністю", - сказав Гройсман.

Разом з тим, у лютому 2016 року глава Міненерговугілля Володимир Демчишин повідомив, що відомство має намір законсервувати шахту №10 "Нововолинська", будівництво якої розпочалося у радянські часи, через високу вартість робіт із завершення добудови шахти. За словами міністра, сума витрат на добудову оцінюється в 1,5 мільярда гривень.

Уряд вже протягом року не надає підтримку держшахтам, плануючи повністю реформувати галузь, закривши більше 10 підприємств, а решта 24 шахти мають намір виставити на приватизацію.

За інформацією Міненерговугілля, Туреччина зацікавлена в тому, щоб взяти участь у приватизації державних вугільних шахт в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: