Законопроект про ринок деривативів прийнятий за основу

Четвер, 31 березня 2016, 11:31

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів".

За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів.

Законопроектом передбачається створити правове поле та врегулювати відносини, пов'язані як з біржовими, так і з позабіржовими деривативами, зокрема, шляхом визначення поняття "деривативи", їх класифікації та основних механізмів укладення деривативів на регульованих ринках та поза ними.

Проектом пропонується врегулювати питання розбудови інфраструктури, необхідної для повноцінного функціонування ринку деривативів, зокрема шляхом імплементації положень регламенту EMIR в частині створення торгового репозиторію та центрального контрагенту, які мають функціонувати відповідно до європейських стандартів.

Реклама:

Документом передбачається запровадити інститут кваліфікованих інвесторів, а також передбачити адаптацію норм, які регулюють професійну діяльність торговця цінними паперами у відповідність до норм зазначеного акта ЄС, трансформуючи їх у повноцінні інвестиційні фірми та розширюючи перелік ліцензійних видів діяльності, які ними можуть здійснюватись.

Проектом також пропонується уніфікувати підходи до регулювання діяльності бірж, які здійснюють торгівлю цінними паперами, деривативами, валютними цінностями, товарами та іншими активами шляхом запровадження інституту оператора ринку - особи яка отримує ліцензію на організацію торгівлі такими активами на відповідному ринку.

Законопроектом також передбачається впровадити положення щодо остаточності розрахунків, які базуються на Директиві ЄС про остаточність розрахунків у платіжних системах та депозитарних системах цінних паперів та щодо ліквідаційного неттінгу, які базуються на Модельному законі про неттінг 2006 року, розробленому Міжнародною асоціацією свопів і деривативів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!