"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева назвала втрати України від торговельних обмежень РФ

Четвер, 3 березня 2016, 19:57

Україна в січні цього року недоотримала 200 млн доларів експортної виручки через торговельні обмеження, введені Російською Федерацією.

Про це повідомила на прес-конференції голова Національного банку України Валерія Гонтарева, пише "УНІАН".

"Загальний ефект для торговельного балансу від подальшого погіршення торгових відносин із РФ оцінювався в мінус 1,1 млрд дол. Це й обумовлювало левову частку очікуваного дефіциту поточного рахунку на рівні 2,5 млрд дол. Велика частина цих ефектів реалізувалася на початку року. Лише в січні з цих причин, за нашими оцінками, Україна недорахувалася експорту до країн СНД і Росії на близько 200 млн дол", - сказала Гонтарева.

При цьому голова НБУ зазначила, що прогнози регулятора враховували переорієнтацію експортерів на інші ринки й створення інших шляхів доставки товарів.

Реклама:

"Але переорієнтація українських експортерів на нові ринки й прокладання нових маршрутів відбувається, на жаль, не достатньо швидко", - сказала Гонтарева.

Як повідомлялося, у грудні 2015 року російська влада ухвалила низку рішень, які обмежують, а в деяких сегментах повністю скасовують, торговельні відносини з Україною.

Серед таких рішень - призупинення Росією дії Договору про зону вільної торгівлі щодо України в рамках СНД.

Обмежувальні заходи набули чинності з 1 січня 2016 року. Тоді ж Росія ввела ембарго на експорт українського продовольства й низки промислових товарів.

4 січня Росія повністю заборонила транзит українського експорту по російській території.

За підрахунками Мінекономрозвитку, обсяг транзиту становить близько 1,8 млрд доларів на рік.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!