"Енергоатом" підписав контракт з Westinghouse на постачання ПЗ

Вівторок, 29 березня 2016, 15:05

НАЕК "Енергоатом" підписав контракт з Westinghouse Electric Company на поставку програмного забезпечення BEACON для системи моніторингу активної зони п'ятого енергоблоку Запорізької АЕС.

Про це повідомила прес-служба держпідприємства, передає "Інтерфакс-Україна".

За її даними, BEACON є передовою технологією, що забезпечує ключові вимірювання показників роботи реактора для забезпечення необхідного рівня безпеки і вже застосовується на третьому блоці Південно-Української АЕС.

Вартість укладеного між ЗАЕС та Westinghouse контракту становить 1 млн 953,6 тис. доларів (без ПДВ).

Реклама:

"Поширення використання системи на Запорізьку АЕС свідчить про впевненість "Енергоатому" в здатності цього програмного забезпечення розраховувати докладний енергорозподіл в активній зоні реактора в режимі реального часу, використовуючи дані контрольно-вимірювальних приладів", - відзначають в прес-службі.

У НАЕК нагадали, що угода про тестування системи BEACON на ЗАЕС була підписана 5 листопада 2015 року. До робіт з модернізації систем внутрішнього реакторного контролю притягнуто, як і на ЮУАЕС, Сєвєродонецьке НВО "Імпульс".

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС країни "Енергоатом" спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000.

У 2014 році "Енергоатом" і Westinghouse домовилися розширити паливний контракт і продовжити його до 2020 року.

В даний час ядерне паливо Westinghouse експлуатується тільки на Південно-Українській АЕС. План робіт по розширенню експлуатації модернізованого ядерного палива Westinghouse (ТВС-WR) передбачає його використання на блоках №1 та №3-5 Запорізької АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: