Білорусь отримає кредит від Євразійського банку розвитку

Понеділок, 28 березня 2016, 18:50

Євразійський банк розвитку домовився з Мінфіном Білорусі про надання фінансового кредиту з коштів контрольованого Росією Євразійського фонду стабілізації і розвитку на 2 мільярди доларів.

Про це йдеться в повідомленні міністерства фінансів Білорусі, передає Рейтер.

"Угодою передбачено виділення фінансових ресурсів на суму 2 мільярди доларів на підтримку заходів економічної політики і структурних перетворень уряду і Національного банку Республіки Білорусь в 2016-2018 роках", - йдеться в повідомленні.

"Позика надається окремими траншами, кожен з яких терміном 10 років, включаючи п'ятирічний пільговий період. Надходження до республіканського бюджету коштів першого траншу кредиту в розмірі 500 мільйонів доларів очікується в найближчі дні".

Реклама:

Заступник міністра фінансів Сергій Сторчак в Москві підтвердив журналістам досягнення домовленостей.

"Сьогодні на сайті вивісимо заяву, все вже, всі домовленості досягнуті, програма узгоджена, сума 2 мільярди доларів. Зобов'язання білоруські (взяті), транші розписані", - сказав він.

Євразійський банк повідомив в понеділок, що в 2016 році Білорусь отримає ще два транші кредиту, три транші в 2017 і останній в 2018 році.

Раніше Мінськ говорив, що розраховує отримати від фонду в цьому році в цілому 1,1 мільярда доларів.

Виконуючи умови кредитування, Білорусь вже підвищила до 40% частку оплати населенням витрат на ЖКГ і повинна збільшити її до 70% на кінець 2017 року.

"Заходи, виконані в рамках першого траншу програми, дозволили стабілізувати основні монетарні, фіскальні і зовнішні показники", - йдеться у повідомленні банку.

Крім цього білоруська влада повинна буде скоротити директивне кредитування підприємств, обмежити зростання витрат на підвищення зарплат і стимулювати приватизацію.

Мінськ, якому в цьому році потрібно виплатити 3,3 мільярда доларів кредиторам, просив кредит в 3 мільярди доларів у МВФ і 2 мільярди доларів - у Євразійського фонду стабілізації і розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: