Ходорковський заявив, що не хоче 50 мільярдів від Путіна за "крадіжку ЮКОСа"

Неділя, 27 березня 2016, 11:40

Екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський заявив, що йому "не потрібні 50 млрд", які суд зобов'язав РФ виплатити колишнім акціонерам компанії.

Про це Ходорковський заявив на своїй  сторінці у Facebook.

"Мені не потрібні 50 млрд доларів, які суд зобов'язав заплатити за грабіж і я не займаюся процесом. Але у в'язниці невинна людина - Олексій Пічугін. І поки його не відпустять, я буду підтримувати тиск, який продовжують чинити на Путіна і його оточення, мої партнери", - заявив Ходорковський.

Він також зазначив, що купив ЮКОС у 1996 році, "а забрали його у мене на користь добре відомої особисто Путіну "Байкалфинансгрупп" у 2004 році. 

Реклама:

"Я купив, як всі інші, за тодішніми законами, а у мене забрали для друзів Путіна, убивши в'язницею Алексаняна і зламавши долі десятків людей", - зазначив він.

За словами Ходорковського, за 7 років його управління капіталізація компанії зросла на 30 млрд доларів, ще 15 млрд склали дивіденди. 

"Премія, яку отримав я за ці 7 років моєї роботи склала 3% від приросту. Така винагорода мені здається справедливою", - додав колишній власник ЮКОСа.

Як відомо, Третейський суд у Гаазі встановив суму втрат акціонерів ЮКОСа від дій російської влади на рівні 50 млрд доларів. Влітку влада деяких європейських держав почали заарештовувати російські активи. 

У лютому екс-глава "ЮКОСа", який перебуває закордоном, був оголошений у федеральний розшук Слідчим комітетом РФ після пред'явлення йому заочного звинувачення в організації вбивства в 1998 році мера Нафтоюганська Пєтухова. Також Ходорковського оголосили у міжнародний розшук через Інтерпол. 

Пєтухов був застрелений 26 червня 1998 року. За організацію вбивства Пєтухова був довічно засуджений екс-керівник відділу служби безпеки "ЮКОСа" Пічугін.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: