Насіров пропонує залишати аграріям 50% ПДВ

П'ятниця, 25 березня 2016, 17:50

Найадекватнішою пропорцією розподілу податку на додану вартість для агропідприємств є пропорція, коли 50% податку залишається у аграріїв і 50% спрямовується до бюджету.

Про це заявив журналістам після прес-конференції голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, передає УНІАН.

"ДФС вважає, що в рамках змін, що вже відбулися, адекватно правильним було б зробити варіант 50 на 50 для всіх. Це таке саме субсидування галузі через механізм спецрежиму. Коли вирішили розбити ставку на три, це спровокував конфліктну ситуацію, можливість для маніпуляцій, труднощі адміністрування", - сказав він.

Глава ДФС зазначив, що в такому випадку втрати для бюджету за рік складуть близько 7 мільярдів гривень.

Реклама:

"Але з тим перевиконанням, яке у нас є на сьогодні, це можна буде покрити", - зазначив він.

За словами Насірова, поточний варіант спецрежиму з ПДВ для аграріїв не виправдав очікувань.

"Було розраховано, що аграрний сектор після відходу спецрежиму додасть близько 1 мільярд гривень на місяць по сплаті ПДВ. Але в січні ми бачили 100 мільйонів гривень, у лютому - 150 мільйонів гривень, у березні - 400 мільйонів гривень", - сказав він.

Нагадаємо, Рада встановила перехідний (до 1 січня 2017 року) спеціальний режим сплати ПДВ при реалізації великої рогатої худоби і молока з пропорцією 20% - до державного бюджету, 80% - на спеціальний рахунок виробника для подальшого використання; при реалізації зернових і технічних культур - співвідношення 85% на 15%; при реалізації іншої сільгосппродукції - 50% на 50% відповідно.

З 1 січня 2017 року спецрежим сплати ПДВ для сільгоспвиробників повинен бути скасований.

Як писала "Економічна правда", щоб прийняти зміни до Податкового кодексу, які входили в "бюджетний пакет", депутати пішли на поступки аграрним холдингам в питанні спецрежиму ПДВ.

Нагадаємо, скасування спецрежиму ПДВ є одним із структурних маяків програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду, невиконання якої ставить під загрозу подальшу фінансову підтримку країни з боку кредитора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!