В Україні запускають проект державних електронних аукціонів

П'ятниця, 25 березня 2016, 14:18

Команда, яка свого часу брала участь у створенні ProZorro, працює над новим проектом - системою електронних аукціонів, за якою держава зможе продавати або здавати в оренду активи (землю, ліцензії, нерухомість).

Про це пише AIN.

Як повідомляється, система працює за принципом Blockchain, тобто, є децентралізованою.

На думку авторів системи, одна з основних сфер, де в Україні процвітає корупція: "паперові" аукціони з продажу та оренди держмайна. А перехід з закритих "паперових" процедур до відкритих онлайн-систем може підвищити ефективність держуправління на 15-20%.

Реклама:

При цьому, використання розподілених систем за типом Blockchain може мінімізувати маніпуляції чиновників в цьому процесі.

Як розповів один з авторів системи, радник АП Давид Кізірія, 23 березня цього року кілька державних органів (в тому числі, Фонд держмайна, Держземагентства) і представники бізнесу підписали меморандум про її використанні.

Вона повинна працювати на підставі таких принципів, як: прозорість процедур, децентралізація, використання на умовах Open Source License і на хмарних технологіях, відкритість первинних даних через API. Дані в системі автоматично синхронізуються між усіма майданчиками.

Зараз команда проекту розробляє різні інтерфейси під різні продукти (на зразок продажу землі або ліцензій) для тих держорганів, які вже погодилися працювати за цією системою.

"ProZorro свого часу був революційним проектом, але ця система працює навіть краще. Залучені в систему сервери-ноди валідируют всі дані і зберігають їх розподілений. Це означає, що "вимкнути" таку систему не можна", - говорить він.

Зараз до неї підключені шість організацій, але з часом список розширять. Її підтримали "Ощадбанк" і "ПриватБанк".

Нагадаємо, 12 лютого відбулася презентація пілотної системи електронних державних закупівель під назвою ProZorro.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!