США можуть стати найбільшою податковою гаванню в світі - WSJ

П'ятниця, 25 березня 2016, 12:20

США можуть незабаром стати головною податковою гаванню світу, оскільки керуючі компанії переводять в країну активи заможних людей з Європи та інших країн світу.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Європейських інвесторів лякають не тільки атаки терористів з "Ісламської держави", скільки швидке набуття чинності Єдиного стандарту щодо обміну податковою інформацією (Common Reporting Standard, CRS).

Згідно з положеннями цього документа, ті хто підписали його, з 1 січня 2017 року зобов'язані обмінюватися інформацією з податків у відповідь на запити відповідних органів. На даний момент до угоди приєдналися 96 держав, з одним помітним виключенням - США.

Реклама:

Податкове управління (IRS) США формально підтримує систему з обміну даними, однак виправдовує свою неучасть в ній відсутністю санкцій на це з боку Конгресу, і як наслідок, відсутністю фінансування.

Тим часом ще в 2010 році в США був прийнятий закон "Про оподаткування іноземних рахунків" (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA), який зобов'язує іноземні фінансові організації повідомляти в IRS відомості про американських платників податків.

В рамках законодавства 50 тис. американців вже вступили в спеціальну програму IRS по легалізації незадекларованих коштів і заплатили в бюджет 7 млрд дол.

"США є інформаційною чорною дірою, - заявив глава консалтингової фірми Henley & Partners Крістіан Кейлін. - Фінансова інформація надходить в країну, але не повертається назад".

Також експерт вказав на побоювання з приводу збереження приватної інформації.

За його словами, є істотна різниця між рівнем інформаційної безпеки в Швейцарії і, наприклад, в Індонезії, тоді як обидві країни є членами угоди по CRS.

"Прагнення перевести кошти в США, територію, що не підконтрольна CRS, не обов'язково пов'язана з питаннями безпеки, - зазначив юрист компанії Anaford Петер Которцеану. - Багаті люди просто дуже трепетно ставляться до питань конфіденційності".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!