ЄБРР планує випустити гривневі облігації

Четвер, 24 березня 2016, 12:38

Європейський банк реконструкції і розвитку планує випуск облігацій, номінованих у гривні.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив директор представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер.

"Ми хочемо випустити облігації, деноміновані в гривні: нам потрібен механізм залучення національної валюти для довгострокового кредитування в ній. В Україні є суб'єкти, які не можуть собі дозволити займи в інвалюті", - сказав Аджунер.

"Дійсно, НБУ і НКЦБФР вже виробили необхідне законодавство. Залишається ряд технічних моментів, які пов'язані з розподілом ризиків, гармонізацією міжнародних правил випуску облігацій з українськими. ЄБРР все-таки не суб'єкт законодавства України: ми працюємо за іншими законами", - додав директор представництва ЄБРР в Україні.

Реклама:

За його словами, для вирішення цих технічних моментів потрібно більше часу.

"Усі принципові моменти вирішені, але є один важливий момент: для випуску облігацій потрібна відповідна ринкова ситуація. Її зараз немає", - сказав Аджунер.

На питання про те, чи існують передумови для емісії вже в 2016 році представник ЄБРР відповів, що все залежить від політичної стабільності і від того, як буде розвиватися ситуація в Україні.

"Не мені вам розповідати, що ситуація дуже хитка - і політична, і макроекономічна, і геополітична. В таких умовах говорити серйозно про конкретну дату випуску облігацій неправильно, і ми цього робити не будемо", - сказав він.

Директор представництва ЄБРР в Україні також зазначив, що випуск цінних паперів не залежить від співпраці України з МВФ.

"Перш за все, інвесторами будуть українські банки. Інвестбанки зможуть купувати облігації від імені своїх клієнтів. За нашими прогнозами, покупцями стануть локальні, а не іноземні гравці", - підсумував Аджунер.

Як повідомлялося, загальний обсяг інвестицій Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні становив 11,8 млрд євро.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: