ЄБРР: плануємо в 2016 році реалізувати декілька проектів з ІТ-компаніями

Четвер, 24 березня 2016, 10:58

Європейський банк реконструкції і розвитку розраховує в 2016 році реалізувати декілька проектів з українськими ІТ-компаніями.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив директор представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер.

"Всі проекти (в Україні - Ред.) прив'язані до реальних вимог і компаній з реальними проектами. Можу сказати, що в останні два роки результати були дуже непогані. 2014 рік був рекордним - 1,2 млрд євро, в 2015 році - 1 млрд євро. У 2016 році розраховуємо інвестувати близько 1 млрд євро", - сказав він.

"Однак ми залежимо від ряду факторів, особливо якщо це стосується державних проектів. Серед цих чинників - реформи чи їх відсутність, політична ситуація, яка не сприяє їх проведенню", - заявив Аджунер.

Реклама:

"Всі ці чинники впливають на бажання інвесторів звертатися до нас і спільно реалізовувати проекти", - сказав директор представництва ЄБРР в Україні.

За його словами, 45/55 з 1 млрд євро, який ЄБРР планує інвестувати в 2016 році, піде на користь приватного сектора.

"Це нинішній баланс. Якщо дивитися на семантику проектів, то дуже важливим сектором залишається сільське господарство у всіх його проявах. Також дуже важливі і перспективні логістичні проекти. Розраховуємо в 2016 році зробити пару проектів з ІТ-компаніями. Буде цікаво", - заявив Аджунер.

Він також додав, що пріоритетом залишається робота з різними енергозберігаючими програмами.

"У квітні запускаємо програму, яка спрямована на заходи щодо поліпшення енергозбереження в житловому секторі, особливо для багатоквартирних будинків. Програма буде реалізовуватися через українські банки. Ми розраховуємо, що вона дозволить нівелювати ефект, викликаний недавнім підвищенням тарифів", - повідомив директор представництва ЄБРР в Україні.

За словами Аджунера, в держсекторі пріоритетом залишаються дороги, енергетика та газовий сектор.

"Фінансування в цих сферах само по собі неможливо. Воно пов'язане з підтримкою реформ. Ми залучаємо грантову і донорську допомогу на роботу консультантів, розробку законодавства. Хорошим прикладом може служити кодекс корпоративного управління і реструктуризації "Нафтогазу". Гроші були надані під конкретні реформи в компанії, і ці реформи відбуваються", - підсумував він.

Як повідомлялося, загальний обсяг інвестицій Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні становив 11,8 млрд євро.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!