Екс-прем'єр Грузії звинувачує банк Credit Suisse в шахрайстві

Середа, 23 березня 2016, 19:31

Колишній прем'єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі, а також два росіянина, які, як і грузинський мільярдер, були клієнтами банку Credit Suisse, звинувачують його в потуранні діям свого співробітника, який керував їхніми інвестиційними портфелями.

Про це пишуть "Ведомости".

Втрати, за їхнім твердженням, обчислюються сотнями мільйонів доларів, повідомляє агентство Bloomberg.

Банкір з Credit Suisse зараз знаходиться в тюремній лікарні в Женеві. Йому пред'явлені звинувачення в шахрайстві, розтраті, зловживанні службовим становищем, йому загрожує 10 років в'язниці.

Реклама:

За швейцарськими законами його ім'я поки не може бути оприлюднено, відзначає Bloomberg.

Місяць тому The Wall Street Journal повідомила, що в грудні і січні Іванішвілі подав дві заяви в прокуратуру Женеви зі звинуваченнями в шахрайстві проти банкіра Патрика Лескодрона. Ім'я адвоката банкіра, Саймона Нтаха, наводять і WSJ, і Bloomberg.

Як розповів тоді WSJ Марк Хенцелін, адвокат Іванішвілі, той усвідомив, що щось не в порядку з його інвестиційним портфелем, коли минулої осені на нього обрушилася лавина маржін-колів, тобто вимог внести гроші на рахунок при падінні вартості інвестиційних інструментів нижче певного рівня. Портфелем Іванішвілі в Credit Suisse, за інформацією WSJ, керував Лескодрон.

Сам Credit Suisse подав на нього скаргу в грудні, звинувативши в посадових злочинах. Але, як повідомляє Bloomberg, потім Іванішвілі і два російських клієнта з газової галузі, чиїми грошима незаконно став розпоряджатися керуючий, висловили претензії і банку.

У березні юристи Іванішвілі подали заяву в прокуратуру, заявивши, що халатність з боку банку рівносильна відмиванню грошей.

У січневій заяві вони також відзначали, що банк незаконно проводив численні операції з грошима їх клієнта, щоб отримати додаткові комісії.

У лютому два російських клієнта подали кримінальні позови до банкіра зі звинуваченнями у зловживанні службовим становищем, розтраті і підробці документів, в яких також пред'являють претензії банку, пише Bloomberg.

Обидва вони стверджують, що топ-менеджери спонукали банкіра приховувати величезні збитки, понесені в 2007-2008 роках по акціях австрійської компанії з сектора нерухомості Meinl European Land, в які Credit Suisse наполегливо пропонував інвестувати.

Один з клієнтів навіть найняв приватних детективів, щоб розслідувати історію з цими втратами. Керуючий портфелями Іванішвілі і двох росіян діяв самостійно, продовжує наполягати Credit Suisse.

У списку мільярдерів Forbes 2016 року Іванішвілі займає 298 місце з 4,8 млрд доларів.

У жовтні 2012 року він став прем'єр-міністром Грузії: очолюваний ним блок "Грузинська мрія - Демократична Грузія" отримав більше половини місць у парламенті, перемігши партію президента Михеїла Саакашвілі. Рік по тому підтриманий ним Георгій Маргвелашвілі виграв президентські вибори, після чого Іванішвілі покинув пост прем'єра.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: