Продаж банків-банкрутів може принести 15 мільярдів - Фонд гарантування

Середа, 23 березня 2016, 18:06

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розраховує в поточному році виручити від продажу активів неплатоспроможних банків 15 мільярдів гривень, або вдвічі більше, ніж офіційно зафіксовано в планах.

Про це йдеться в коментарі заступника директора-розпорядника фонду Андрія Кияка, переданому агентству УНІАН.

"Я говорив про отримання не менше 15 мільярдів гривень за результатами 2016 року. І це навіть незважаючи на нинішню політику Нацбанку в питаннях узгодження активів неплатоспроможних банків на продаж. На сьогоднішній день зафіксована сума 7,5 мільярда гривень", - сказав Кияк.

Він нагадав, що НБУ припинив продаж майна банків, що перебуває у заставі за виданими регулятором кредитами рефінансування, що ставить під загрозу задоволення вимог кредиторів цих банків.

Реклама:

"Чим довше ми затягуємо, маю на увазі Національний банк, з погодженням реалізації того чи іншого майна неплатоспроможних банків, тим менше шансів отримати живі гроші за це майно. Будь заставодержатель або іпотекодержатель, в даному випадку НБУ, має реалізувати своє право стягнути це майно у вигляді майнових прав або іпотеки", - додав представник Фонду.

Кияк зазначив, що аргументація НБУ в цьому питанні не зовсім зрозуміла, оскільки в низці випадків регулятор вимагає продавати активи за ціною вище їх оціночної вартості, що нереально в нинішніх умовах.

"Приклад - активи в "Єврогазбанку". Під рефінансуванням Нацбанку достатню кількість ліквідних активів: готель в Києві та готельний комплекс у Трускавці. Перший об'єкт НБУ сам попередньо оцінював у 25 млн гривень. Потім приходить лист: "Продавайте за 170 млн гривень", - сказав Кияк.

"Трускавецький об'єкт насправді коштує 70-80 мільйонів гривень. Це ринок, так і НБУ раніше оцінював, а нам Нацбанк узгоджує ціну продажу в 450 мільйонів гривень. Виникає питання - що змінилося за кілька місяців - економіка зросла, немає відбою від інвесторів?", - скаржиться він.

Разом з тим, Кияк підкреслив, що позиція НБУ не зупинить дії фонду з реалізації майна неплатоспроможних банків.

"Це означає наступне: ми все одно будемо продовжувати подавати в Нацбанк пакети документів на погодження продажу активів неплатоспроможних банків, які перебувають у заставі регулятора під видані їм кредити рефінансування. Далі - рішення самого НБУ, погоджувати чи ні", - резюмував він.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізосіб вже подав 2,494 тисяч заяв на підозрюваних в банкрутстві банків.

Загальна сума претензій в рамках 2,494 тисяч заяв, поданих ФГВФО, становить 179,91 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!