Кабмін знизив норми споживання газу без лічильників

Середа, 23 березня 2016, 15:07

Газопостачальні підприємства не мають права нараховувати громадянам оплату за газ виходячи з норми 6 кубометрів, необхідно використовувати норму 4,4 кубометра (при наявності тільки газової плити і відсутності лічильника).

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я пропоную сьогодні прийняти рішення і встановити норматив не 6 кубометрів, як зараз виставляють облгази, а встановити норматив, обчислений Міненерговугілля і НКРЕКУ - 4,4 кубометра. Невідкладно постанову підписати і оприлюднити", - заявив Яценюк.

"І відразу звертаюся до підприємств газопостачання: рішення про нарахування 6 кубометрів не відповідає постанові уряду, яку ми тільки що схвалили, тобто, незаконно. Я вимагаю негайно перерахувати і повернути людям кошти", - сказав він.

Реклама:

Як повідомлялося, Кабінет міністрів в квітні 2015 року вдвічі знизивнормативи споживання газу для населення без лічильників.

Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального опалення, становив 6 кубометрів/міс. на одну особу, то після зниження - 3 кубометри.

Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 кубометрів до 4,5 кубометра, а з плитою та водонагрівачем - з 18 до 9 кубометрів.

Вищий адміністративний суд України скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про подвійне зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників.

На думку суду, зниження нормативу споживання було проведено незаконно. За весь період, коли застосовувалася постанова Кабміну №237 (травень 2015 року - січень 2016 року), необхідно здійснити перерахунок з доплатою від населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: