На реконструкції Маріїнського палацу заробляли фірми проектанта ДУС - ЗМІ

Середа, 23 березня 2016, 10:24

Субпідрядниками реставрації Маріїнського палацу були фірми, які заснував директор ДП "Проектне бюро ДУС" Станіслав Адаменко.

Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко в програмі "Наші гроші".

Як пише видання, у 2015 році найбільше коштів на реставрацію Маріїнського палацу - 97 млн грн – дісталося генпідряднику ДП "Будівельно-монтажне управління Державного управління справами".

ДП "Будівельно-монтажне управління ДУС" отримало кошти у вересні минулого року. Однак в січні 2016 р. журналісти у Маріїнському палаці будівельників вже не знайшли. Директор БМУ пояснив, що виділені гроші встигли використати.

Реклама:

Генпідрядник надав на запит програми "Наші гроші" список фірм-субпідрядників.

Серед субпідрядних організацій знайшлися фірми, наближені до державних розробників проектно­кошторисної документації реставрації Маріїнського палацу.

Йдеться про ПП Приватна студія архітектурно­художній фонд "Арт" і ТОВ "Ангел Марія".

Донедавна вони належали Станіславу Адаменку – директору держпідприємства "Проектне бюро ДУС". Це ДП є розробником проекту реставрації, коригує проектно­кошторисну документацію, здійснює авторський нагляд за реставрацією палацу.

Адаменко свою причетність до згаданих компаній заперечив.

Однак за даними держреєстру, він був засновником цих фірм ще у 2015 році. Обидві компанії досі прописані в його квартирі поблизу Будинку художника (вул. Артема, 5­А), одна з них наразі вказує в контактах робочий телефон ДП "Проектне бюро ДУС", яким керує Адаменко.

Скільки грошей з реставрації Маріїнського отримали фірми, які заснував Адаменко, журналістам повідомляти відмовились.

Олег Горбатюк, директор ДП "Проектне бюро ДУС" зіслався на те, що інформація про оплату субпідрядників буде опублікована на порталі E­Data до 31 січня 2016 р. Однак цього не сталося. На наступні запити генпідрядник також не надав цих даних, порушуючи норми закону "Про доступ до публічної інформації".

У ДУС повідомили тільки, що "Ангел­ Марія" працювала в Маріїнському над ескізами і монтажем люстр у правому флігелі. Архітектурно-­художній фонд "Арт" виконував там мармурові підлоги.

У списку субпідрядників також є ТОВ "СНРБВК "Укрреставрація" і ТОВ "Київське міжобласне спеціальне науково­реставраційне проектно­виробниче управління". Ці дві фірми раніше входили до складу корпорації "Укрреставрація", частина якої була під контролем найближчого оточення Віктора Януковича.

Щодо нинішніх фірм-субпідрядників, то засновником ТОВ "СНРБВК "Укрреставрація" є Володимир Кононенко, ТОВ "Київське міжобласне спеціальне науково­реставраційне проектно­виробниче управління" належить Тетяні і Олені Колесник.

Програма "Наші гроші" з’ясувала, що компанії-субпідрядники в Маріїнському палацу належать особам, які працювали в корпорації "Укрреставрація" задовго до того, як одну з її складових - ПАТ "Укрреставрація" ­ взяла під контроль команда Януковича.

Реставрація Маріїнського палацу триває з 2007 року і тоді вартість проекту становила 428 млн грн.

У кінці 2015 р. вартість кошторис складав уже 1,306 млрд грн. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: