"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тіньовий валютний ринок сягає 50% - банки

Вівторок, 22 березня 2016, 17:49

Тіньовий валютний ринок України вже досяг 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню та ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні.

Про це йдеться у прес-релізі асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

УКБС вважає, що дії Нацбанку щодо поступової відміни запроваджених адміністративних валютних обмежень необхідно прискорити.

"Ринок вже давно сигналізує про зростання тіньового сегменту, відтік валютних коштів населення з банківської системи та посилення девальваційних очікувань", - йдеться у прес-релізі.

Реклама:

Так, Нацбанк повідомив, що проводитиме валютну лібералізацію поетапно, залежно від виконання певних умов та без прив’язки до конкретних термінів.

"Мова йде про надання дозволу на зміну обмінних курсів протягом дня, розширення спектру торгівлі валютами за межами першої групи, скорочення кількості необхідних для купівлі документів та скасування 2% збору до Пенсійного фонду при купівлі валюти", - заявили в асоціації.

Як наголошується, експерти УКБС неодноразово звертали увагу регулятора на необхідність прийняття зазначених норм для спрощення легальних валютно-обмінних операцій та зменшення тіньового валютного ринку.

"За оцінками фахівців його обсяги вже досягли 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню та ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні", - повідомляє прес-служба.

Так, з часу запроваджених Нацбанком у 2014 році адміністративних обмежень обсяг продажу валюти на міжбанку скоротився майже втричі (із 500 до 175 млн доларів). Однак при зменшенні експортної виручки на 30% легальний міжбанківський валютний ринок мав би складати близько 350 млн доларів.

"Крім цього, обмеження для населення на купівлю готівкової валюти та її зняття з депозитів призвело до відтоку близько 14 млрд доларів із банківської системи протягом 2014-2015 років. Всі ці факти свідчать про неефективність валютного регулювання, що і стало потужним стимулом зростання тіньового обігу валют", - вважають в УКБС.

Також зазначається, що на початку березня Нацбанк зробив крок назустріч населенню та в 2,5 рази збільшив денний ліміт до 50 тисяч гривень на зняття валюти з депозитів, а також вдвічі підвищив максимальний денний обсяг продажу готівкової валюти до 6 тисяч гривень. За цей час гривня девальвувала втричі.

"УКБС підтримує наміри регулятора щодо лібералізації на валютному ринку, однак вважає темпи їх впровадження недостатніми для ефективної детінізації", - зауважила генеральний директор асоціації Галина Оліфер.

"У першу чергу, необхідно створити умови для зростання довіри населення та бізнесу до дій регулятора та національної валюти, щоб повернути заощадження у банківську систему. Це можливо за умови подальшого спрощення доступу суб‘єктів ринку до своїх коштів та впевненості у їх збереженні", - заявила вона.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!