Саудівська Аравія може заморозити видобуток нафти без Ірану - ЗМІ

Вівторок, 22 березня 2016, 15:03

Саудівська Аравія буде готова заморозити видобуток нафти, навіть якщо Іран не піде на подібні кроки.

Про це пише "Прайм" з посиланням на Financial Times.

"Існує домовленість багатьох країн про спільне заморожування, навіщо це робити країнам, що залежать від Ірану... Незважаючи на всі хвастощі, нам ще треба побачити, що Іран може зробити", - сказав виданню делегат ОПЕК.

РФ, Саудівська Аравія, Катар і Венесуела на зустрічі в Досі 16 лютого для підтримки світових цін на нафту домовилися про таку міру, як збереження видобутку в середньому в 2016 році на рівні січня, але тільки якщо інші виробники приєднаються до ініціативи.

Реклама:

Серед країн, які висловили таку готовність, Еквадор, Алжир, Нігерія, Оман, Кувейт, ОАЕ. Іран і Ірак поки говорять лише про підтримку кроків щодо поліпшення ситуації на ринку нафти, уникаючи обіцянок приєднатися до заморожування видобутку.

Зустріч нафтовидобувальників в розширеному форматі очікується 17 квітня в Досі (Катар). Раніше глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що попередньо участь у новій зустрічі підтвердили близько 15 країн. При цьому російський міністр розраховує, що число учасників може бути більше.

Раніше у вівторок агентство Блумберг з посиланням на міністерство енергетики Катару повідомило, що влада країни розіслала запрошення на квітневу зустріч всім державам-членам ОПЕК і іншим великим нафтовидобувникам.

"Подивіться на те, що це (прагнення до заморожування видобутку - ред.) зробило, щоб змінити психіку ринку. Зараз ринок бачить, що люди збираються, спілкуються. Ця кооперація допомогла відновити ціни", - зазначив співрозмовник FT.

Він зазначив, що каталізатором для кращої взаємодії нафтовиків стало "відчуття терміновості необхідності поліпшення економічної ситуації".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: