Росія створила власне кредитне рейтингове агентство - ЗМІ

Вівторок, 22 березня 2016, 09:30

Росія створила власне Аналітичне кредитне рейтингове агентство (АКРА), яке повинно аналізувати платоспроможність держав і компаній незалежно від геополітичних ризиків.

Про це пише "Газета.ru" з посиланням на Die Welt.

На думку видання, за допомогою АКРА президент Росії Володимир Путін вибудовує власний фінансовий режим.

За минулі роки він уже перевів частину валютного доларового резерву в золото, а також заснував Банк розвитку спільно з Китаєм, Індією, Бразилією і Південною Африкою, створивши конкуренцію очолюваному США Світовому банку, пише видання.

Реклама:

Як зазначає Die Welt, багато західних експертів вважають, що нове рейтингове агентство є прокремлівським, і що його будуть ігнорувати так само, як і аналогічне китайське. Однак і престиж західних рейтингових агентств теж постраждав.

Оглядач видання вважає, що якщо АКРА доведе відсутність управління державою, то агентство може отримати визнання вже в найближчому майбутньому.

"Спроби створити подібного роду інститути вже були. Однак ці структури не мали ту перевагу, яка є у російського агентства: це величезний китайський економічний простір, який може відразу визнати агентство і ввести його в гру", - говорить фахівець банку Sparkasse.

Крім того, підкреслює Die Welt, створення нового рейтингового агентства може зміцнити ідею Євразійського союзу між Росією, Білоруссю, Вірменією, Киргизією і Казахстаном.

Раніше в кінці лютого рейтингове агентство Fitch повідомило, що може відмовитися від присвоєння російським компаніям рейтингів за національною шкалою, щоб уникнути суперечності з нормами російського і міжнародного законодавства.

У липні минулого року президент Росії Володимир Путін підписав закон про вимоги до діяльності рейтингових агентств в РФ.

Згідно з документом, рейтингову діяльність на території РФ мають право здійснювати юридичні особи, створені в організаційно-правовій формі господарського товариства, після внесення Банком Росії відомостей про них до реєстру кредитних рейтингових агентств.

Закон також встановлює мінімальний розмір власного капіталу рейтингового агентства у розмірі 50 млн руб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: