"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Міненерго планують утилізовувати радіоактивні відходи без Росії

Понеділок, 21 березня 2016, 18:38

У зоні відчуження та на майданчиках ЧАЕС створені всі умови для побудови усього комплексу підприємств та майданчиків, що забезпечать переробку та зберігання радіоактивних відходів української атомної промисловості.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишиним під час відвідин комплексу підприємств, розташованих на території Зони відчуження, передає прес-служба відомства.

"Звісно, Чорнобильська спадщина - урок для усіх.  Залишки 4 блока станції - нагадування усім про ціну помилки. Але цей майданчик також потрібно використовувати для наукової діяльності та для зберігання радіоактивних матеріалів", - сказав міністр.

За його словами, побудова повноцінного комплексу підприємств переробки та зберігання радіоактивних відходів дозволить уникнути монопольної залежності від послуг російських підприємств з технологічної витримки та переробки відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій, щороку економити близько 200 млн доларів.

Реклама:

Міністр також наголосив, що ключовим пріоритетом для атомної промисловості завжди залишається питання безпеки  у сфері використання ядерної енергії, яка сьогодні виробляє дешевшу та екологічно чисту, якщо порівняти з іншими джерелами, електроенергію.

"Безпека станцій, безпека поводження з відходами та відмова від монопольного впливу Російської Федерації є частиною політики Міністерства, яка викладена в новій Концепції розвитку атомно-промислового комплексу України", - наголосив Демчишин.

Як відомо, Концепція Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу України на 2016-2020 роки, розроблена в стінах Міністерства та передана на затвердження Кабінету міністрів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: