Санкції проти РФ закрили зовнішні ринки капіталу - економісти

Понеділок, 21 березня 2016, 11:08

За два роки економічних санкцій проти Росії найпомітнішим їх підсумком стало закриття для країни зовнішніх ринків капіталу.

Про це пишуть у статті економісти з Економічної експертної група, передає "РБК".

Два роки тому проти Росії були введені перші економічні санкції: 20 березня 2014 року США внесли в чорний список чотирьох бізнесменів з "ближнього оточення" президента Володимира Путіна і банк "Росія" з активами на 10 млрд дол.

натисніть для збільшення 

За цей час під санкції США, Євросоюзу, Канади та інших країн потрапили більше сотні людей і ще більше компаній і організацій, а найбільші держбанки і нафтогазові компанії виявилися ізольовані від західних ринків капіталу і імпортних технологій.

Реклама:

Як пише видання, фінансові санкції відразу справили максимальний ефект: зовнішні ринки капіталу для російських компаній здебільшого закрилися незабаром після анексії Криму, а уряд ніяк не може повернутися на ринок суверенних євробондів.

"Якщо в досанкціонному 2013 року російські емітенти залучили за рахунок єврооблігацій 46,4 млрд дол, то в 2014 лише 10,4 млрд дол, а в 2015 - трохи більше 5 млрд дол (дані PwC)", - пише видання.

В результаті зовнішній борг Росії (держава, банки і компанії) скоротився з початку 2014 року на 29% (з 729 млрд дол на 1 січня 2014 до 515 млрд дол на 1 січня 2016) - це "зворотна сторона" санкцій, і це "в принципі позитивна річ ", говорив Володимир Путін в грудні.

З іншого боку, саме фінансові санкції стали "спусковим гачком" для проблем "Зовнішекономбанку", які можуть обернутися важким навантаженням для бюджету, визнав на початку березня колишній глава ЗЕБа Володимир Дмитрієв.

Як пише видання, автори відзначають, що ефект від санкцій посилюється падінням цін на нафту, тому що при цьому зростають показники втрат припливу капіталу як частки ВВП.

Чистий відтік капіталу, спровокований санкціями, автори оцінюють в 58 млрд дол в 2014 році і 160-170 млрд дол за період 2014-2017 років.

Сумарні втрати чистого припливу капіталу за цей період - 8% від ВВП 2013 року, накопичені втрати ВВП - 6 п.п. від ВВП 2013 року.

Збільшення відтоку капіталу уповільнює динаміку внутрішнього попиту, пишуть економісти.

"В результаті при низьких цінах на нафту в сценарії з санкціями інвестиції в основний капітал в середньому за 2014-2017 роки виявляються на 3,5% нижче в порівнянні зі сценарієм без санкцій, а оборот роздрібної торгівлі на 2,6% нижче".

У вересні 2015 року Citigroup оцінював внесок санкцій в падіння ВВП Росії в 10%, тоді як решта 90% спровоковані падінням цін на нафту, пояснював тоді головний економіст Citigroup по Росії і СНД Іван Чакаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: